szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei osztrák vezetője nemrég úgy nyilatkozott, a cég végleg lemondott az Androidról, a kínai vállalat szóvivője szerint viszont meghagyják az esélyt a visszatérésre.

Bár a kereskedelmi háború miatt korántsem volt felhőtlen a viszony az Egyesült Államok és Kína között, mindenkit váratlanul ért a USA azon lépése, amellyel lényegében tiltólistára tették a Huaweit. A kínai céggel nem, vagy csak különleges licensz birtokában lehet kereskedni, és akkor is csak szigorú szabályok szerint.

Ennek köszönhetően a kínai vállalat elveszítette az Androidot: a Huawei az új mobiljain már nem használhatja a Google ökoszisztémáját, vagyis nincsenek rajta azok a Google alkalmazások, amelyek más androidos mobilon megtalálhatók. Sőt, az Androidból is csak egy nyílt forráskódú változatot használhatnak.

[Huawei telefonja van? Készüljön, ezek a mobilok kapják meg a Huawei új felületét]

A cég válaszlépésként bejelentette, hogy elkészítik a(z egyébként is tervezett) operációs rendszerüket, amit 2019 augusztusában Harmony OS néven be is mutattak. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű, a Huaweitől ugyanis több alkalommal is ellentmondásos információk érkeztek. Bár a tervek szerint 2020-ban Kínán kívül is megjelennek majd a Harmony OS-t futtató készülékek, a cég szóvivője korábban úgy nyilatkozott, messze vannak még attól, hogy leváltsák az Androidot.

©

Most ezen a történeten csavart még egyet Fred Wangfei, a Huawei osztrák vezetője. A szakember a Der Standardnak úgy nyilatkozott, a cég akkor sem térne vissza a Google Mobile Service (GMS) alkalmazásához, ha az Egyesült Államok levenné őket a kereskedelmi feketelistájáról. Mindez azt jelenti, hogy

a Huawei lényegében lemondott az Androidról, és már nem is tervezik visszatenni a készülékekre a Google alkalmazásait.

A döntés elég véglegesnek tűnik, csakhogy a Huawei szóvivője szerint a dolog nem ennyire egyértelmű. A The Verge-nek küldött levelében arról írt, nem égetik fel maguk mögött a hidat: meghagyják az esélyt, hogy visszatérjenek a Google-lel közös munkához.

Az elsődleges választásunk a nyílt forráskódú Android, beleértve a GMS-t, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a világ második legnagyobb okostelefon-gyártójává váljunk

– fogalmazott a szóvivő.

 

©

A Huawei az amerikai korlátozás bejelentése óta azon dolgozott, hogy a Huawei Mobile Service (HMS) névre keresztelt ökoszisztémával megfelelő alternatívát nyújtson a Google alkalmazások helyett, ám a Huawei Mate 30 Pro alapján ha valaki a GMS nélküli készüléket választja, azzal komoly kompromisszumokat kénytelen kötni. Ezek alapján nem annyira meglepő, hogy a cég ugyan elhozta Magyarországra a készüléket, de abból csupán 50 darabot dobnak piacra.

A The Verge szerint ugyanakkor még ha sikerül is helyettesíteni a HMS segítségével a GMS-t, a Google appok népszerűsége miatt Kínán kívül akkor sem biztos, hogy vonzóak lesznek a Huawei mobiljai.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok