szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei egyik amerikai vezetője a Financial Timesnak adott interjúban ismerte el, évekre vannak attól, hogy a Harmony OS legyen "az új Android". Rossz hír ez az amerikai embargó által továbbra is nehéz helyzetbe hozott vállalatnak, amely ennek értelmében akár éveken át kimaradhat a nyugati piacokról.

A Huawei már évek óta dolgozik azon, hogy saját operációs rendszer fejlesszen, ám az, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be ellenük, – emiatt pedig elestek az Androidtól, – jelentősen felgyorsította a folyamatot. Augusztus elején lényegében be is mutatták a kínaiak a saját fejlesztésű operációs rendszerüket, a Harmony OS-t.

Az amerikaiak májusban élesített szankciói óta a Huawei folyamatosan azt kommunikálta, hogy az Android nélkül is jól elboldogulnak, és hamarosan teljes értékű lesz az általuk készített Harmony OS. Most azonban ennek szöges ellentétét állította Joy Tan, a Huawei amerikai ügyeiért felelős alelnöke.

A Financial Timesnak adott interjújában úgy fogalmazott:

az Androidot leváltani akaró Harmony OS talán még évekig nem lesz kész.

Szerinte meg kell találni az Android-ökoszisztéma alternatíváját, de ez sok időbe fog telni. Európában és Délkelet-Ázsiában nagyon sok androidos felhasználó van, akik a Google népszerű alkalmazásait futtatják a mobiljukon. Hogy az ő meggyőzésük mekkora feladat, azt könnyen elképzelheti magának bárki, ha belegondol, szívesen használna-e telefont, melyen sem Play áruház nincs, sem Gmail, sem Google naptár, sem YouTube.

©

Mindez igen meglepő ahhoz képest, hogy Richard Yu, a vállalat vezérigazgatója augusztusban azt mondta, bármikor képesek leváltani az Androidot. A kínai vállalat még abban a hónapban a nagyközönség elé is tárta saját operációs rendszerét.

A Huawei első, klasszikus Android nélküli – pontosabban az Android nyílt forráskódú változatát használó – eszköze a Mate30 és Mate30 Pro, melyeket szeptemberben ugyan bemutatott a gyártó, de azóta sem forgalmazzák őket Nyugaton, és ennek nincs is sok értelme mindaddig, amíg a fent említett alkalmazások nem futtathatók a készülékeken.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak