szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb részletek derültek ki arról, milyen moderálási szabályzat él(t) a TikToknál. A fejlesztő cég állítja, már nem alkalmazzák az irányelveket.

A Sensor Tower elemzőcég még januárban készített egy összesítést arról, a letöltések alapján melyek voltak a legnépszerűbb alkalmazások 2019-ben. Ezek szerint a TikTok már a második helyen áll(t), ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne vele nagyon komoly probléma.

A kínai ByteDance által készített applikáció körül rengeteg volt a botrány. Vádolták őket azzal, hogy

Ha mindez nem lenne elég, most egy újabb meredek dolog derült ki arról, miként működik a szolgáltatás.

©

A The Intercept beszámolója szerint a TikTok utasította a moderátorait, hogy a "csúnya arcú", valamint a nyomornegyedben, vagy nagyon rossz körülmények között élő felhasználók videóit szedjék ki az ajánlott tartalmak közül. A cég szóvivője megerősítette, valóban volt ilyen direktívájuk, ám szerintük ezt a zaklatás megelőzése érdekében hozták, és már nincs érvényben.

A lap részletekbe menően is szemezgetett a tiltásokból. Ezek szerint ha valakinek a "abnormális" testalkata van – például sörhasa –, vagy túlságosan ráncos, akkor nem kerülhet be az ajánlott videók közé. Ahogy azok sem, akiknél a háttérben egy repedt fal, vagy divatjamúlt dekoráció látszik.

A TikToknak külön moderálási szabályzata van az élő videókra, amelyek közül letiltják az "ellentmondásos tartalmakat". Ilyenek például a Tibettel, Tajvannal vagy épp a Tienanmen téri vérengzéssel kapcsolatos kontentek.

A The Verge beszámolója szerint a cég bejelentette, a nemzetközi tartalmak moderálására a jövőben nem kínai moderátorokat alklamaz majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai Károly éttermei

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”