szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TikTok belső működését ismerő névtelen forrás szerint a platform nem engedi, hogy a súlyos betegségekkel küzdők és az LMBT-közösséghez tartozó felhasználók videója mindenkihez elérjen.

Az elmúlt hetekben egy igen komoly botrány robbant ki a TikTok körül, amire válaszul a kínai tulajdonban lévő platform kénytelen volt bocsánatot kérni és – bizonyos szempontból – visszavonulót fújni. Egy 17 éves lány ugyanis sminkvideónak álcázott videóban beszélt arról, Peking miként bánik az ország átnevelőtáboraiba zárt emberekkel. A TikTok előbb letiltotta őt, majd magyarázkodni kényszerült, végül ismét elérhetővé tette a több millió megtekintést elérő, és a platformról saját életre kelt videót.

Könnyen lehet, hogy most egy újabb botrány van kibontakozóban, amelynek a Netzpolitik ágyazott meg. Az oldal egy TikToknál dolgozó forrására hivatkozva állítja, a platform korlátozza a súlyosan beteg felhasználók – például a Down-szindrómások – videóinak elérését. Mindezt azzal az irányelvvel magyarázzák, amely szerint védeni kell azokat a felhasználókat, akiknél nagy az esély arra, hogy zaklathatják őket. Ez a fajta "védelem" azonban diszkriminációnak minősülhet.

[Már nem a Facebookon terjed az Iszlám Állam propagandája, új appot néztek ki maguknak]

Az informátor szerint több forgatókönyv is létezik a korlátozásra. Az egyik, hogy az adott tartalmat csak abban az országban lehet elérni, ahol feltöltötték, míg egy másik opció szerint a felvétel nem kerül be az ajánlott videók közé, még akkor sem, ha egyébként rengetegen megnézik. Ezt ugyan bárkinél alkalmazhatják, ám a sérült felhasználók számára ez a "szűrő" állítólag alapértelmezett. A korlátozás – szintén a forrás szerint – vonatkozik az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) felhasználókra is.

©

A TikTok szóvivője a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, a szabályzat a konfliktusok megelőzésére tett elhibázott kísérlet volt. Bár állítása szerint a szabály átmenetinek tekinthető, a névtelen forrás arról beszélt, hogy a betartására még szeptemberben is utasították a moderátorokat. A TikTok szóvivője mindenesetre arról beszélt, hogy a szabályt csak a kezdeti időszakban alkalmazták, és azt már rég lecserélték egy sokkal komplexebbre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónos eső is érkezhet este Magyarországra

Ónos eső is érkezhet este Magyarországra

Többet telefonáltunk és interneteztünk a koronavírus-járvány miatt

Többet telefonáltunk és interneteztünk a koronavírus-járvány miatt

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy