szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sensor Tower elemzőcég összesítette, hogy 2019-ben melyik alkalmazást hányan töltötték le a világon.

A 2019-es esztendőben több botrány is volt a TikTok körül. Vádolták őket azzal, hogy kiszivattyúzzák a felhasználók adatait, kimoderálták a meleg és súlyosan beteg embereket, letiltották a 17 éves lányt, aki sminkelős videóban beszélt a kínai internálótáborokról. (A TikTokot tulajdonló ByteDance kínai cég.) És mindez csak a november-december termése volt.

Mindez azonban a jelek szerint nem különösebben hatotta meg a felhasználókat – pontosabban a leendő felhasználókat. A Sensor Tower elemzése szerint ugyanis 2019-ben az applikációt 738 millió alkalommal töltötték le. És ez az, ami komoly fejfájást okozhat a Facebook-birodalomnak, illetve az azt vezető Mark Zuckerbergnek.

Az adatsorból kiolvasva látszik, hogy a lista második helyén álló TikTok maga mögé utasította a Facebook, a Messenger és az Instagram applikációit is. Igaz, az első helyen továbbra is az a WhatsApp áll, amelyet szintén a Facebook birtokol.

©

A Sensor Tower szerint Mark Zuckerbergnek valóban van mi miatt aggódnia, a TikTok az eddigi 1,65 milliárdnyi letöltésének 44 százalékát 2019-ben szedte össze, ami elképesztő növekedést jelent. Ha ez így folytatódik tovább, a Facebook dominanciája 2020 végére megdőlhet.

Még akkor is, ha az adatokhoz és az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Facebook letöltésszáma értelemszerűen nem lehet ugyanolyan magas, hiszen rengeteg telefonra már korábban rákerült.

©

Persze az, hogy valaki letölti az appot, még nem jelenti azt, hogy használni is fogja. Igaz, ez ugyanígy érvényes a Facebookra is.

©

A közösségi oldal egyelőre azzal próbálja tompítani a dolgot, hogy megpróbálja lemásolni a TikTok néhány funkcióját, ám ez az elképzelés egyelőre nem tűnik túlságosan működőképesnek. 2017-ben a Facebook is megpróbálta felvásárolni a TikTok elődjének számító Musical.ly-t, ám a kínai ByteDance lecsapta a kezükről az üzletet.

Mark Zuckerberg korábban az amerikai Georgetown Egyetemen kelt ki a TikTok (és Kína) ellen. Szerinte miközben a WhatsApp világszerte biztonságot nyújt az elnyomó hatalmak elleni tüntetések résztvevőinek, a ByteDance alkalmazásában épp, hogy cenzúrázzák ezeket a témákat.

Kína eközben arra figyelmeztetett, exportálják az internetről alkotott elképzeléseiket. A ByteDance ugyanakkor többször is kijelentette, a kínai kormány semmilyen módon nem folyik bele a platform működésébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok