szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő közösségi szolgáltatását, a TikTokot sokan nem kedvelik. Ezúttal amerikai diákok egy csoportja próbál fellépni ellene.

Kétféle hír jelenik meg mostanában a Facebook legnagyobb riválisának tartott TikTokról: az egyikben azt hangoztatják, milyen gyorsan növekszik, a másik oldal viszont úgy találja, a kínaiak által készített app nem biztonságos, és jobb lenne leállítani.

A Reuters most arról ír, hogy Kalifornia államban diákok csoportos pert indítottak a ByteDance terméke ellen, mert úgy hiszik, az alkalmazás készítői szivattyúként gyűjtik a felhasználói adatokat, melyeket ezután kínai szerverekre továbbítanak. A TikTok nem csak az Egyesült Államokban népszerű, számos országban használják.

[Sminkelős videóban beszélt a kínai átnevelőtáborokról a 17 éves lány, letiltotta a TikTok]

Az alkalmazás fejlesztője ellen a tengerentúlon most is zajlik egy vizsgálat, hasonló félelmek miatt. Az új ügyet még nem kommentálták, ahogy a benyújtott iratokban szereplő vádakat sem, azt viszont többször elmondták, hogy az adatokat az USA-ban őrzik. A Reuters ugyanakkor ismerteti az egyik felhasználó, egy Misty Hong nevű fiatal esetét, aki azt állította, hogy a TikTok helyette végezte el a regisztrációt, illetve adatokat is gyűjtött róla.

A lány mindezt arra alapozva mondta, hogy ő csak letöltötte az appot, de fiókot soha nem készített.

A vádaskodók más konkrétumokat is megneveznek beadványukban. Szerintük a TikTok az adatokat a bugly.qq.com és az umeng.com címekre továbbítja, ahol olyan információk is megtalálhatók, hogy a felhasználó milyen weboldalakat látogatott meg a készülékéről.

A pert indító diákok állítják, a TikTok forráskódjában egy kínai reklámszolgáltató, az Igexin kódja is megtalálható. Ezt kiberbiztonsági kutatók 2017-ben alapos vizsgálatnak vetették alá, és azt találták, hogy a szolgáltatás olyan kiskaput nyit a fejlesztők számára, mely által kémprogramok telepíthetők a telefonokra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb