szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban azonnal sorolhattuk a legnagyobb okostelefon-gyártókat: Samsung, Apple, Huawei. Azonban a kínai cég kénytelen volt lemondani a dobogó harmadik fokáról.

2020 februárja mérföldkő a Xiaomi történetében: először sikerült leköröznie a Huaweit (a kiszállított okostelefonok mennyiségének szempontjából), így a Samsung és az Apple mögé kerülve a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává vált.

A Strategy Analytics jelentése szerint 2020 második hónapjában 38 százalékkal estek vissza az okostelefon-szállítások a megelőző év hasonló időszakához képest, és az értékesítések esetében is 39 százalékos volt a visszaesés. A Huaweit illetően még rosszabbak ezek a számok: a szállítás 69 százalékkal, az értékesítés 64 százalékkal esett vissza.

©

Ennek eredményeként lett a Xiaomi 2020 februárjában a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó, annak ellenére, hogy szállításai 32 százalékkal, az értékesítése pedig 29 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Mindezek ellenére a Xiaomi és a Huawei közötti különbség mindössze 500 ezer egység volt, 6 millió és 5,5 millió szállítással az előző hónapban.

A lista első helyén, nem meglepő módon, a Samsung áll, 18,2 millió telefont szállított februárban. A második az Apple, 10,2 millió egységgel. Az ötödik és a hatodik helyet Oppo és Vivo szerezte meg, egyenként 4 millió és 3,6 millió készülékkel.

A piac visszaesése mögött a koronavírus-járvány áll, amely a kínai gyártási kapacitásra és az eladásokra is jelentős hatással van.

A Huawei esetében az amerikai embargó is közrejátszik a változásban, a gyártó ugyanis bár androidos telefonokat árul, de azokon már nem lehet rajta a Google ökoszisztémája, így például a Gmail, a YouTube, a Google Térkép, sőt a Play áruház sem. Utóbbi miatt a Facebook, a Spotify és más népszerű appok sem kerülhetnek hagyományos úton a készülékekre, csak némi trükközéssel. A Google ezzel kapcsolatban azt üzente a Huawei vásárlóinak: kétszer is gondolják meg, hogy kerülőúton miket telepítenek.

A Huawei és a Xiaomi helycseréje hónapok óta benne van a levegőben. Ahogy azt novemberben megírtuk: a Xiaomi az új Huawei, és most sebességbe kapcsol Magyarországon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!