szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A még mindig érvényben lévő amerikai korlátozások miatt a Huawei nem teheti fel újabb telefonjaira a Google alkalmazásait, szolgáltatásait. Az amerikai vállalat arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy manuálisan ugyan telepíthetnének ilyen appokat, de ne tegyék.

Az Amerikai Egyesült Államok hónapokkal korábban hozott intézkedése miatt a Huawei kénytelen volt stratégiát váltani, és a mellőzni kényszerült Google-szolgáltatások helyett saját rendszerét telepíti újabb telefonjaira. Ilyen a már Magyarországon is kapható Mate 30 Pro, de szintén a Huawei Mobile Services (HMS) rendszerrel kerül majd piacra hamarosan a P40 is. Az ilyen telefonok Achilles-sarka, hogy nincsenek rajtuk a Google közkedvelt appjai, mint például a Chrome, a Gmail, a YouTube vagy a Play áruház.

[Az amerikaiak szerint a Huawei az egész világon le tudja hallgatni a mobilos hálózatokat]

Ha valaki maga keresi meg és tölti le az érintett alkalmazások (.apk) telepítőfájljait, úgy elérheti, hogy a készülékére kerüljenek az érintett programok – de éppen ezt ellenjavalja most a Google. Például azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy átlagos felhasználó képes ellenőrizni, mennyire megbízható helyről származik a telepítőfájl, és a kívánt alkalmazás helyett (vagy azzal együtt) nem egy kártékony programot telepít-e éppen telefonjára. A Google a Play áruházban lévő szoftvereket ugyanis többszörösen ellenőrzi, emellett a keresőcég házi programja, a Play Protect is szemmel tartja azokat. (Noha azért ez sem jelent száz százalékos védelmet.)

A programok felkutatását és telepítését saját telefonjain a Huawei saját alkalmazásbolttal segíti, ám az App Gallery kínálata a gyártó igyekezete ellenére egyelőre igen foghíjas.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Négyből három magyar szülő félelemmel áll 3-10 éves gyermeke és az okostelefonja előtt

Négy szülőből hárman aggódnak a gyermeküket veszélyeztető okoseszköz-függőségtől, minden negyedik szülő pedig már tapasztalt is függőségi tüneteket gyermekénél – derült ki a Huawei hazai kutatásából, amely az Y-generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta. A felmérés szerint a szülők jellemzően csak rövid időre adják készülékeiket gyermekeik kezébe, azonban akadnak olyan helyzetek is, amikor egy hároméves gyermek naponta 5 óránál többet használt okoseszközt. A szülők túlnyomó többsége felügyeli, mire használja csemetéje az okoseszközöket.