szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiszivárgott információkat fillérekért adják/veszik a hackerek, de van, amelyikért fizetni sem kell. Ezúttal nem a Zoom gyenge védelme okozta a bajt, a felhasználók nem voltak elég körültekintők.

Több mint félmillió Zoom-felhasználó fiókadatait cserélgetik ezekben a percekben is az internet egyáltalán nem biztonságosnak nevezhető részén, az úgynevezett dark weben – jelentette a Bleeping Computer. A Zoom az elmúlt hetekben lett igazán népszerű alkalmazás, és ezzel párhuzamosan derült ki az is, hogy az app rengeteg biztonsági hibával rendelkezik. A szoftver használatát Tajvanon ezért be is tiltották, de így tett a Google, a NASA és a SpaceX is.

A szolgáltatás ezúttal a kiszivárgott felhasználónevek és jelszavak miatt került be a hírekbe, de ezért az incidensért nem a Zoom mérnökeit kell hibáztatni – a felhasználók nem voltak elég óvatosak. A mostani információk ugyanis egy másik adatszivárgás nyomán lettek nyilvánosak, mert a hozzájuk köthető személyek túl egyszerű kódot adtak meg egy olyan oldalon, amelyet korábban feltörtek. (Vagy ennek megtörténte után sem változtattak jelszót.)

A Bleeping Computer szerint a szivárgásban összesen 530 ezer Zoom-felhasználó érintett. Az ő adataikkal kereskednek most a hackerek, elsősorban pénzért, de inkább jelképesnek mondható összegért. Egyes azonosítókhoz viszont ingyen is hozzá lehet jutni. A hackerfórumokon április 1-je óta cserélgetik a bejelentkezési adatokat, ami azért is veszélyes, mert előfordulhat, hogy a kiszivárgott Zoom-fiók jelszavát egy másik szolgáltatáshoz is felhasználta valaki. A fellelt listákon egyébként sok amerikai egyetemi cím szerepel, vagyis főleg felsőoktatásban tanulókat érint a probléma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire