szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többen tiltják be a Zoom videokonferencia alkalmazás használatát az app biztonsági hiányosságai miatt. Tajvan az első olyan hely, ahol országos szinten döntöttek a letiltásról.

Szinte nincs is mostanában olyan nap, hogy ne hallanánk arról, hogy vagy újabb problémákra bukkantak a Zoom alkalmazásnál, vagy betiltották, esetleg javasolják használatának mellőzését. Korábban kiderült, hogy adatokat továbbított a felhasználókról a Facebooknak, majd az a vád érte, hogy – kihasználva egy biztonságin rést – hozzá lehetett férni windowsos bejelentkezési adatokhoz. Arra is fény derült, hogy nem egészen olyan titkosak a zoomos üzenetváltások, mint ahogyan azt sokan gondolnák,  és még az FBI is figyelmeztetett arra, hogy problémát jelenthetnek a trollok és a hackerek a Zoom esetében.

Ezek után nem meglepő, hogy a nagyobb cégek, szervezetek sorra tiltják meg alkalmazottaiknak a Zoom használatát (pl. SpaceX és a NASA, sőt így tett a Google is), legutóbb pedig még ennél is nagyobb léptékben történt meg a tiltás. Tajvan az első ilyen ország: az ITPro beszámolója szerint a közszektorban tevékenykedő szervezeteknek igen erősen javasolják, hogy a növekvő biztonsági aggályokra való tekintettel, ne használják a Zoomot.

Tajvan Kiberbiztonsági Minisztériuma olyan platformként emlegeti a Zoomot, amelynek a használata ellentétes az országban tavaly elfogadott kiberbiztonságról szóló törvényben szereplő szabályokkal. Ezek a jogszabályok olyan információs és adatbiztonsági intézkedéseket vezettek be, amelyek célja a tajvani kommunikációs infrastruktúra védelme. Azt is javasolják, hogy a szervezetek és vállalkozások olyan belföldön fejlesztett platformokat használjanak, amelyekkel kapcsolatban nincsenek biztonsági aggályok, illetve a Google és a Microsoft által kifejlesztett termékeket.

A Zoom vezérigazgatója, Eric Yuan beismerte, hogy társasága kapkodott a koronavírus-járvány okozta feszültség miatt, és több hibát is vétett. Egyelőre felfüggesztik a fejlesztéseket, és inkább a biztonságra, annak javítására fókuszálnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

Már 1,2 milliárd forintot szórt el a kormány vallási könnyűzenére

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”