szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heteken át tátongott rekordméretű ózonlyuk az Északi-sark felett mintegy 18 kilométeres magasságban. A jelenség a napokban szűnt meg.

Március végén szokatlan jelenségre lettek figyelmesek az Északi-sark felett az Alfred Wegener Intézet légkörkutatói: igen kiterjedt területen erős ózonlebomlás történt, amelyhez foghatót még nem láttak a tudósok.

A területen mintegy 18 kilométeres magasságban észlelték az ózonréteg elvékonyodását, amely ezután még heteken át, április közepén is megfigyelhető volt. Az északi sarkkör “sebe” a napokban viszont begyógyult, ezt az Európai Unió Copernicus megfigyelőszolgálata is megerősítette.

A Live Science által is idézett hír szerint a kutatók a megszokottól eltérő légköri jelenségekkel magyarázták a jelentős ózonveszteséget, amely többek közt a sztratoszféra szélsőségesen hideg hőmérsékleteinek volt betudható. Azt ugyanakkor nem tudták megmondani, hogy a jelenség egy új trend kezdetének minősül-e, vagyis: később is várható-e majd ilyen mértékű ózonbomlás.

A Déli-sarkvidék felett évtizedek óta alakulnak ki kisebb-nagyobb ózonlyukak, az viszont nem túl gyakori, hogy az északi féltekén is megtörténjen ilyesmi, főleg ekkora kiterjedésben.

A kutatók úgy tartják, az antarktiszi ózonréteg 2060-ra regenerálódhat olyan szintűre, mint amilyen az 1970-es évek előtt volt. Az ózonrétegre gyakran hivatkoznak egyfajta pajzsként, ugyanis komoly szerepet játszik a Nap veszélyes ultraviola-sugárzásának kivédésében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Ez mind elromlott az elmúlt 5 évben

Az elmúlt öt év volt a Föld legmelegebb fél évtizede az időjárási feljegyzések kezdete óta – derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán kiadott klímajelentéséből, amely pontokba szedve mutatja be, mi minden változott rossz irányba.

Megvan a használatbavételi engedély, szeptemberben nyithat az új budapesti pláza

Megvan a használatbavételi engedély, szeptemberben nyithat az új budapesti pláza

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről