szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három távcsövet összehangolva új megfigyeléseket végeztek kutatók a Jupiteren. Az eredmény csak még különlegesebbé teszi a tomboló viharairól ismert gázóriást.

A korábbiaktól eltérő módon infravörös tartományban készítettek vadonatúj felvételt a Jupiterről, továbbá a felszínét takaró felhőkről három csillagászati műszer szakértői – írja a Gizmodo. Az adatok begyűjtéséhez a Hawaiin üzemelő északi Gemini távcsövet, a Hubble-t és a bolygó elsődleges “őrszemét”, a Juno űrszondát használták a kutatók.

A Jupiter vastag, gyakran szürreális látványt okozó viharfelhői miatt a tudománynak arról nem sok információja van, mi zajlik ezek alatt. Így pedig arról sem, milyen körülmények uralkodnak az égitest felszínén. Ezt sikerült most valamelyest tisztázni, illetve bővíteni az infravörösben végzett, sokkal részletesebb megfigyelésnek köszönhetően.

©

A felvétel érdekességét a világos és sötét színű területek jelentik, ezek mutatják ugyanis, hol dúlnak éppen veszélyesebb viharok. (Melyek némelyike akár évekig is eltarthat.) A kép összeállításához három évnyi kutatómunka eredményét használták a tudósok, de nem csak ezért hangsúlyos: most először sikerült olyan pontokat megmutatni,

melyeket hagyományos megfigyeléssel lehetetlen lenne fényképen visszaadni.

A fotó elkészítéséhez az úgynevezett "szerencsés képalkotás” volt a tudósok segítségére. A módszer minimalizálja a földi megfigyelés torzító hatását, hogy a céltárgyról több expozíciót rögzítve egy sokkal élesebb fénykép születhessen. A munkához számítógépes szoftvereket is bevetnek, melyek kiválogatják és egyesítik a legjobban sikerült felvételeket. Az összeálló kép így aztán nem is egy fotó, hanem rengeteg másik kattintásból készült mozaik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni