szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

Az utóbbi hónapok során rengeteg látványos fotó készült a Jupiter felszínéről, a bolygón tomboló óriási viharfelhőkről, de az is hihetetlen, amelyiken a napfelkeltét és napnyugtát sikerült egyszerre megörökítenie a NASA különleges, fotós űrszondájának.

A Junót 2011-ban indított útjára az űrügynökség, majd ötévnyi utazást követően, 2016-ban érkezett meg “munkahelyére”. Azóta is a bolygó körüli pályán kering, s látványosabbnál látványosabb képekkel örvendezteti meg a csillagászokat – és persze minket.

A szonda nemrég a korábbiakhoz képest is sokkal közelebb merészkedett a gázóriáshoz (egész pontosan 7 ezer kilométerre volt a felszínén dúló viharfelhőktől), de megérte kockáztatni: az október 29-én rögzített képanyag az előzőeket is felülmúlni látszik (nagyban itt találja):

©

Az északi mérsékelt övön lőtt fotó további érdekessége, hogy vöröses és sötétebb, feketés árnyalatokat is fel lehet rajta fedezni. Utóbbi a szakemberek szerint erőteljesebb viharokra utalhat. Mindez azért is érdekes, mert alig néhány hete derült ki, hogy a Jupiter egyik holdján van egy titokzatos hideg hely. Bár a mostani képet is a Juno kamerája rögzítette, a fotó feldolgozását Gerald Eichstädt és Seán Dora tudósok végezték.

A szonda missziója 2021-ig tart, utána várhatóan a bolygóba ütközve örökre elnémul. Erre remélhetőleg nem kerül sor, és ottlétét meghosszabbítják majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának csillagászati témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Feltárták a Jupiter titkát

Különleges módon formálódott a Jupiter – derítették ki svájci kutatók. Kiderült például, hogy a ma a Föld tömegének 300-szorosát nyomó bolygó a kezdetben csak néhány centiméteres köveket "gyűjtött be", így alakult szépen lassan.

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!