szerző:
hvg.hu

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

Az utóbbi hónapok során rengeteg látványos fotó készült a Jupiter felszínéről, a bolygón tomboló óriási viharfelhőkről, de az is hihetetlen, amelyiken a napfelkeltét és napnyugtát sikerült egyszerre megörökítenie a NASA különleges, fotós űrszondájának.

A Junót 2011-ban indított útjára az űrügynökség, majd ötévnyi utazást követően, 2016-ban érkezett meg “munkahelyére”. Azóta is a bolygó körüli pályán kering, s látványosabbnál látványosabb képekkel örvendezteti meg a csillagászokat – és persze minket.

A szonda nemrég a korábbiakhoz képest is sokkal közelebb merészkedett a gázóriáshoz (egész pontosan 7 ezer kilométerre volt a felszínén dúló viharfelhőktől), de megérte kockáztatni: az október 29-én rögzített képanyag az előzőeket is felülmúlni látszik (nagyban itt találja):

©

Az északi mérsékelt övön lőtt fotó további érdekessége, hogy vöröses és sötétebb, feketés árnyalatokat is fel lehet rajta fedezni. Utóbbi a szakemberek szerint erőteljesebb viharokra utalhat. Mindez azért is érdekes, mert alig néhány hete derült ki, hogy a Jupiter egyik holdján van egy titokzatos hideg hely. Bár a mostani képet is a Juno kamerája rögzítette, a fotó feldolgozását Gerald Eichstädt és Seán Dora tudósok végezték.

A szonda missziója 2021-ig tart, utána várhatóan a bolygóba ütközve örökre elnémul. Erre remélhetőleg nem kerül sor, és ottlétét meghosszabbítják majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának csillagászati témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Tech

Feltárták a Jupiter titkát

Különleges módon formálódott a Jupiter – derítették ki svájci kutatók. Kiderült például, hogy a ma a Föld tömegének 300-szorosát nyomó bolygó a kezdetben csak néhány centiméteres köveket "gyűjtött be", így alakult szépen lassan.

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban