szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végre ahhoz a fázisához érkezett a SpaceX űrvállalat műholdasinternet-projektje, amelyet sokan vártak. Annyi Starlink-műhold van már odafönt, hogy megkezdődhet a szolgáltatás tesztelése.

Az elmúlt időszakban tucatjával állított alacsony Föld körüli pályára internetet szóró műholdakat a SpaceX. A grandiózus projekt célja, hogy a bolygó azon részén is nagy sebességű hálózathoz lehessen kapcsolódni, ahol ez máshogy nem megoldható. A munka nemrég új fázisához érkezett, ugyanis megkezdődhet a szolgáltatás bétatesztje.

Mint a ZDNet is írta, a tesztidőszak annak vizsgálata, hogyan működik a műholdak által biztosított internet, elég stabil-e a kapcsolat, kell-e valamilyen módosításokat végrehajtani. A tesztidőszakra elsősorban amerikai felhasználók jelentkezését várják, ugyanis ebben a régióban van egyelőre lefedettség, de ott sem mindenhol.

©

Elon Musk szerint a Starlink-műholdak a régi internetszóró eszközökkel szemben 1 gigabites kapcsolatra lesznek képesek, alacsony válaszidő mellett. Habár sokan csodálják az ötletet és a SpaceX-vezér merészségét, a projektnek komoly kritikusai is vannak: a műholdak szerintük összekapcsolódva sem tudnak majd olyan sebességet nyújtani, amelyről Muskék álmodnak.

Egyelőre csak annyi a biztos, hogy a bétatesztben való részvételhez az igénylés leadása nem elég: ahhoz ugyanis, hogy a felhasználók kapcsolódni tudjanak az űrbéli internethez, egy vevőegységre is szükségük lesz. Amelyet pedig akkor kapnak meg, ha a benyújtott pályázatukat sikeresnek ítélték.

Bár Elon Musk jó ideig ingyenes szolgáltatásként propagálta a Starlinket, azóta kiderült, hogy a nagyobb sávszélért pénzt fognak kérni, és nem is keveset: a havidíj 25 ezer forintnak megfelelő dollár lesz. Az összeg ugyanakkor még nincs véglegesítve, illetve a szerződések részletei sem ismertek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

A SpaceX sikerével élesedhet az orosz-amerikai űrverseny

Történelmet írt Elon Musk cége, a SpaceX: az USA-ban szombaton fellőtték az első olyan, embereket szállító űrhajót, amelyet egy üzleti vállalkozás épített. Ezzel egyben megtört Oroszország közel egy évtizedig tartó űrhajózási monopóliuma.

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Sírni kezdtek a Haas szerelői, amikor megtudták, hogy Schumacher fia csatlakozik hozzájuk

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan