szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túl vagyunk a Starlink nyolcadik misszióján. Az újabb felbocsátás során 60 műholdat állított alacsony Föld körüli pályára a SpaceX.

Sikeres volt a Starlink szerdai (magyar idő szerint csütörtök hajnali), szám szerint nyolcadik missziója, amely során újabb internetszóró műholdakat indított útnak a SpaceX. A floridai Cape Canaveral katonai légitámaszpontról vezényelt küldetéssel 60 műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára. Velük együtt 480 Starlink-műholdat sikerült már felbocsátani, noha ez még semmi, a cél ugyanis 12 ezer műszer felküldése.

A The Verge cikke szerint, amelyben az indulás előtti másodperceket is látni, a mostani misszió annyiban tért csak el az előzőektől, hogy a felküldött műholdak egyikét olyan technikával látták el, amely megakadályozza, hogy messziről, zavaró módon csillogjon. A módosításra a csillagászok miatt volt szükség, akik régóta nehezményezik, hogy a Starlink műholdjai zavarják a megfigyeléseket.

A műholdakat ugyanaz a Falcon 9 típusú rakéta vitte fel, amelyet a Crew Dragon űrhajó történelmi indításához is felhasználtak. A szerkezet akkor és most is rendben működött.

A Starlink-műholdak pályára állítása Elon Musk egyik legrégebbi vágyálma: ezekkel szeretne nagy sávszélességű internetet vinni oda, ahol más módon nem lehetséges a hálózatra kapcsolódni. A szolgáltatás ingyenes lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!