szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

32 ország 239 tudósa tesz közzé a napokban nyílt levelet, amelyben arra kérik az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), gondolja újra a koronavírussal kapcsolatos ajánlásait.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt hónapokban sok mindent megtudhattunk a koronavírusról és arról, miként képes terjedni. Mindez azért fontos, mert ezen információk birtokában az Egészségügyi Világszervezet olyan ajánlásokat tehet, amelyek segíthetnek megfékezni a kór terjedését, csökkentve ezzel a világjárvány súlyosságát.

Az egyik ilyen megállapítás, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ezért érdemes mindenkinek kellő távolságot tartania a másiktól, emellett pedig szájmaszkot hordania. Több száz tudós azonban úgy véli, az eddig ismertekkel ellentétben a koronavírus a levegőben sokkal hatékonyabban képes terjedni.

©

A Los Angeles Times és a New York Times is beszámolt arról a nyílt levélről, amit a következő napokban készülnek eljuttatni az Egészségügyi Világszervezetnek az említett tudósok. A megállapításuk szerint a koronavírus megfelelően hosszú ideig képes megmaradni a levegőben ahhoz, hogy fertőzőképes legyen. A nyílt levéllel azonban nemcsak tájékoztatni akarják a tudósok a WHO-t: azzal vádolják a szervezetet, hogy nem adott megfelelő tájékoztatást a vírus fertőzőképességéről. Emiatt arra kérik az ENSZ egészségügyi szervezetét, adjon új ajánlásokat a védekezésre vonatkozóan.

[Tíz nappal korábban kimutatható a koronavírus egy brit találmánnyal]

A levelet 32 ország mintegy 239 tudósa írta alá, köztük virológusok, fizikusok, járványügyi szakemberek, orvosok és mérnökök is.

©

A beszámoló szerint a kutatók olyan tanulmányokkal támasztják alá az állításukat, amely szerint a koronavírus a fertőzött szervezetből kikerülve akár több tíz métert is képes megtenni, majd egy új szervezetbe bekerülve ismét fertőzni. Mindez azért veszélyes, mert így

azok is elkaphatják a fertőzést, akik megfelelő távolságot tartanak embertársaiktól.

Lidia Morawska, az ausztrál Queenslandi Technológiai Egyetem légköri tudósa, a levél egyik szerzője a Los Angeles Times-nak úgy nyilatkozott, 100 százalékig biztosak az állításukban.

[Gyorsított eljárásban engedélyezték a koronavírus elleni remdesivir forgalmazását]

A szakember szerint emiatt az épületekben a korábbinál sokkal alaposabb szellőztetésre lenne szükség, mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő áramoljon vissza a termekbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt

Kövér Lászlónál panaszolták be Farkas Flóriánt

Ráfekszik a Microsoft a Windowsra, a legjobbat akarják kihozni belőle

Ráfekszik a Microsoft a Windowsra, a legjobbat akarják kihozni belőle