szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Csillagvizsgáló Blog szervezésében új, országos kezdeményezés született: asztrofotósok, amatőr csillagászok és szakértők járják majd a vidéket, hogy a csillagászatról beszélgessenek, érdekességeket osszanak meg egymással. A bemutatókhoz bárki csatlakozhat.

Egy hét a csillagok alatt címmel új, országos kezdeményezést indított a Csillagvizsgáló Blog: a cél az, hogy augusztus 10. és 16. között minél több érdeklődőt csalogassanak az éjszakai égbolt alá, akik első kézből tapasztalhatják meg a csillagászat szépségét.

A bemutatókon asztrofotósok, amatőr csillagászok és szakértők is részt vesznek.

Az időpont azért augusztus, mert ebben az időszakban várható a Perseidák meterorraj maximuma, amely az egyik leglátványosabb nyári égi jelenség. De a Jupiter, a Szaturnusz és a Mars is jobban megfigyelhető ekkortájt – lesz tehát miért az égboltra tekinteni.

A kezdeményezés mögött álló Csillagvizsgáló Blog szerint eddig mintegy húsz bemutatóhelyszín vállalt programokat a fent említett hétre, a fővárosban és a vidéken egyaránt. A kapcsolódó Facebook-eseményre kattintva láthatja is, pontosan hol várhatók ilyen bemutatók. Ami a konkrét programokat illeti: az érdeklődők meteorokról és meteorrajokról szóló előadásokat hallgathatnak meg, távcsöves bemutatókon vehetnek részt, de hullócsillaglessel és lézeres csillagképtúrával is készülnek. A programok jellege és időpontja helyszínről helyszínre változik. Az eseményeken való részvétel ingyenes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hét múlva már elkezdhetnek oltani az orosz vakcinával

Két hét múlva már elkezdhetnek oltani az orosz vakcinával

Az EU-nak köszönhető, hogy egyelőre marad ingyenes strand a Balatonon

Az EU-nak köszönhető, hogy egyelőre marad ingyenes strand a Balatonon

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció