szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 11 ezer pártól szerzett adatokat dolgoztatták fel mesterséges intelligenciával kanadai szakemberek, hogy kiderüljön, mi és mennyire számít egy párkapcsolatban.

Egy párkapcsolatban más határozza meg a boldogságot, mint hogy milyen tulajdonságaik vannak a partnereknek – vonták le a következtetést kanadai kutatók egy nagyszabású vizsgálatból, amelyhez a mesterséges intelligenciát is segítségül hívtak. Több mint 11 ezer pártól gyűjtöttek össze adatokat a gépi elemzés számára, és kiderült, hogy a kapcsolatspecifikus jellemzőknek lényegesen nagyobb hatásuk van egy kapcsolat minőségére, mint az egyéni tulajdonságoknak.

Kapcsolattudomány (a pszichológiát, a szociológiát, a közgazdaságtant, a családtudományt és a kommunikációt átfogó interdiszciplináris terület) már évtizedek óta létezik, és tulajdonképpen a kezdetektől fogva vita tárgya, hogy mi teszi (és mi nem teszi) boldoggá a partnereket. A nehézséget az jelenti, hogy rengeteg adatot kell többféle szempontból feldolgozni. Szerencsére segíthet a mesterséges intelligencia.

A kanadai Western Egyetem szakemberei a Random Forests nevű gépi tanulási módszerrel dolgozták fel a pároktól érkezett adatokat. Kiderült, melyek azok a kapcsolatspecifikus jellemzők, amelyek a legmegbízhatóbban jelzik a kapcsolat minőségét. Ezek: az érzékelt partneri elkötelezettség („A partnerem azt akarja, hogy a kapcsolatunk örökké tartson"); az elismerés („Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen társam van”); a szexuális elégedettség; az érzékelt partneri elégedettség („A kapcsolatunk boldoggá teszi a partneremet"); és persze a konfliktusok („Milyen gyakran harcol a partnerével?").

Ezzel szemben a személyiségi vonások csak mintegy 20 százalékban befolyásolják a kapcsolatot. Persze azért az egyéni jellemzőkben is vannak olyanok, amelyeknek erősebb befolyásoló hatásuk van, például az élettel való elégedettség; a negatív hatások (pl. szorongás vagy ingerlékenység); a depresszió; az „elkerülő kötődés” ( „Nem szeretnék túl közel kerülni a partneremhez”); és a „szorongó ragaszkodás” („Sokat aggódok a másokkal való kapcsolataim miatt).

A negatív hatások, a depresszió vagy a bizonytalan kötődés egyértelmű kockázat egy kapcsolatban, azonban – írják a kutatók a tanulmányukban – ha valakinek sikerül olyan kapcsolatot létesítenie, amelyet a megbecsülés, a szexuális elégedettség és a konfliktus hiánya jellemez, emellett úgy látja, hogy partnere elkötelezett irányába, akkor kevés jelentősége van ezeknek az egyedi kockázati tényezőknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Újabb szegedi kézilabdázó fertőződött meg koronavírussal

Hatalmasat repült egy Ford Fiesta a hétvégi francia ralin – videó

Hatalmasat repült egy Ford Fiesta a hétvégi francia ralin – videó