szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Qualcomm mentheti meg az összeomlástól a Huawei okostelefonjait, de ehhez a Trump-kormányzat engedékenységére is szükség lesz.

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy a világ legnagyobb telefongyártója azért nem tud több készüléket piacra dobni, mert egyszer csak kifogy a chipekből. Azóta nagyot változott a világ: egyrészt Donald Trump az Egyesült Államok elnöke, másrészt a Huawei lett a legnagyobb okostelefon-gyártó, másrészt – és a kombináció nem bizonyult jó csillagzatnak.

Nem hivatalosan már júniusban sejteni lehetett, hogy a kínai vállalatnak nagyon rosszul jöttek a májusban elrendelt, újabb amerikai szankciók, az AP hírügynökség jelentése szerint immár hivatalos: az amerikai technológiák értékesítési tilalma miatt a Huawei nem juthat elég chiphez az okostelefonjaihoz. Miután a május közepi amerikai szigorításról hírt adtunk, a Huawei hazai képviselete azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy "döntés nem hoz változást" a vállalat üzletvitelében, és ez a vonal – amely nyilván nem magyarországi találmány – az utóbbi időben végig felfedezhető volt a gyártó kommunikációs stratégiájában.

Ám tovább nem lesz tartható, miután a fogyasztói üzletágat vezető Richard Yu egy pénteki konferencián arról beszélt, az embargó miatt a következő hónapban már nem lesz raktáron alkatrész ahhoz, hogy összeállítsák a Huawei telefonokat hajtó Kirin chipseteket. Az AP tudósítása szerint Yu azt mondta, miután május közepet után nem vesznek fel a beszállítók rendelést a Huaweitől, szeptember 15-én kénytelenek lesznek leállítani a Kirin chipkészletek gyártását.

Mindeközben a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Qualcomm már lobbizik, hogy kivételes engedélyt kapjon az amerikai kereskedelmi tárcától arra, hogy saját chipjeit eladhassa a Huaweinek, így azok kerülhessenek be a készülékekbe.

Bárhogy is lesz, a vélhetően szeptemberben érkező Huawei Mate40 sorozat tagjaiba még az ezekben a hetekben legyártott Kirin chipek kerülhetnek. Viszont a legtöbbek által ismert Android rendszer kritikus része, a Google szolgáltatásai az őszi modellekben sem lesznek jelen, ahogy már a tavaszi P40 Próból is hiányoztak. Hogy ez milyen kompromisszumokkal jár a gyakorlatban, arról tesztünkben olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felavatták Czeizel Endre mellszobrát Budapesten

Felavatták Czeizel Endre mellszobrát Budapesten

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél

A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél