Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A legnagyobb számítógépgyártók tapasztalatai szerint a magyar piacon le tudnak szállítani mindent, amire igény van. Notebookokra márpedig van: egy friss kutatás szerint a magyarok zöme elengedhetetlennek tart egy hordozható számítógépet a járvány korában nem mindig zökkenőmentes tanuláshoz.

Tavaly még kérdés volt, hogy kell-e a kütyü a tanuláshoz, idén már nem az – összegezte minap közzétett kutatási eredményeit a GKI Digital elemzőcég. Az aktívan internetező magyarországi lakosságra nézve reprezentatív adatok szerint, noha a legtöbb szülő számára a hagyományos oktatás az ideális megoldás, a legtöbben mégis a digitális oktatás visszatérésére számítanak. Annak ellenére, hogy a jelenlegi tanév már elindult, a válaszadó, iskoláskorú gyermekkel rendelkező szülők 48 százaléka a digitális oktatás rövid időn belüli visszatérésére számít, 22 százaléka pedig a két oktatási forma közötti többszöri váltakozást tartja a legvalószínűbbnek.

A kutatás szerint idén a műszaki cikkek iránti kereslet jelentősen megnőtt főleg azok körében, akiknek általános iskola alsó tagozatos gyermeke van. A digitális oktatás márciusi bevezetésekor a szülők 34 százaléka vásárolt valamilyen műszaki cikket kifejezetten a járvány hatására, a legtöbben laptopot vagy mobiltelefont. Amikor a kutatók úgy tették fel a kérdést, hogy a szülők mely eszköztípust tartják a leginkább elengedhetetlennek, akkor egyértelműen bebizonyosodott: az – akár lakáson belül is – hordozható számítógép a legfontosabb társ.

©

Erre erősítenek rá az egyik legnagyobb műszaki kereskedő, a MediaMarkt adatai is. A vállalat értékesítési adatai szerint míg márciusban és áprilisban tűzoltás volt megfigyelhető – a családok a legszükségesebb készülékeket szerezték be, amikkel gyorsan meg lehetett oldani a hirtelen változást, az otthoni munkavégzésre és távoktatásra való átállást –, augusztusban már tudatos felkészülés volt tetten érhető: az áruházláncnál a közép- és felső kategóriás laptopokat, notebookokat keresik leginkább a vevők. A vállalat szerint azért, mert ezek funkcionalitásban, tudásban és kapacitásban is erősebbek, mint alsókategóriás társaik és így hosszabb távon szolgálhatják ki a felhasználói igényeket.

Az adatok fényében nem meglepő: az általános iskolások és a gimnazisták körében is igencsak megugrott azon diákok aránya, akik rendelkeznek notebookkal.

©

Tengeren túl és innen

A laptopvásárlási kedv fokozódása globális jelenség. Az viszont változó, hogy az igények kiszolgálása hol zökkenőmentes és hol okoz átmeneti problémát.

Például az Egyesült Államokban, ahol hónapok óta intenzíven tombol a járvány, sokak számára nehéz az iskolakezdés, és nőhet a diákok közti digitális szakadék, miután kiderült: a koronavírus-járvány révén fellépő többletigények miatt bizonyos – elsősorban a megfizethetőbb – szegmensekben laptophiány alakult ki, ami hetekkel, extrém esetben hónapokkal is késleltetheti egyes megrendelések teljesítését.

Az AP hírügynökség szerint a hiány kialakulásához több tényező is hozzájárult: az amerikai postai szolgáltatás rendkívüli mértékben lelassult, a kikötőkben a szokásosnál tovább állnak a termékek, a kínai gyártás ellátási lánca még mindig akadozik, ráadásul az USA és Kína közötti gazdasági háború sem segít a helyzeten. Mindez oda vezetett, hogy a Dell, a HP és a Lenovo becslései szerint közel 5 millió készülék hiányzik a piacról.

©

A Dell a karantén első néhány hónapja alatt több laptopot, IT-eszközt adott el, mint amennyit a szokásos rövid szállítási határidővel le tudott volna szállítani, ezért az ügyfeleknek néhány hetet várniuk kellett az új eszközökre – erősítette meg szerkesztőségünknek adott válaszában a világ harmadik legnagyobb PC-gyártójaként számontartott vállalat. A Dell adatai szerint

az oktatási szférában a világszintű kereslet gyakorlatilag száz százalékkal nőtt,

azaz a normál forgalmon felül még egyszer ugyanannyi eszköz gyártásáról kell gondoskodni.

A vállalat hazai képviseleténél úgy látják, viszonylag gyorsan sikerült reagálni a felszökő igényekre. Jelentős bizonytalansági tényezőnek – a részben az amerikai piacon kialakult helyzetért is okolható – tömeges, sok esetben állami megrendelések számítanak. A Dell válasza szerint “a keresletet indukáló kormányzati projektek tartalmaznak bizonyos bizonytalansági faktorokat: változhat a rájuk fordított költségvetés, a pályázati határidők, az elvárt szállítás ideje, ami nem könnyíti meg a termékgyártás és a komponensek helyes tervezését”. Ez a jelenség nemcsak hazai szinten, hanem minden régióban érezhető.

A PC-gyártók tehát nehezen tudnak igazodni ahhoz, amikor egy több száz, több ezer darabos projekt feltételei változnak – főleg akkor, amikor világszerte több száz, több ezer ilyen variálás történik egyszerre. Ráadásul ilyenkor nem csak annak a vállalatnak kell lépnie, amely nevét a notebookra nyomva láthatjuk: a tényleges szállíthatóság nem pusztán a gyártási kapacitásokon és a tervezésen múlik, sok függ a komponensgyártók kapacitásaitól, különös tekintettel a processzorgyártókra és kijelzőpanel-gyártókra, hívta fel a figyelmet válaszában a Dell.

Ilyenkor állhat elő olyan helyzet, hogy bizonyos régiókban átmeneti készlethiány lép fel, és nem sikerül minden igényt a megszokott módon teljesíteni.

A Dellnél úgy látják, az amerikai piaccal szemben Magyarországon nem mutatkozik szabad szemmel látható probléma. Ezt erősítették meg a piacvezető Lenovo hazai képviseleténél is: a szállítás folyamatos, a készletek várhatóan nemcsak az iskolakezdés hónapjára, de az évvégi (ünnepi) szezonra is elegendők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy csoportkör már biztos: megérdemelten ejtette ki a Fradi a Dinamót

Egy csoportkör már biztos: megérdemelten ejtette ki a Fradi a Dinamót

Az SZFE-ügy miatt tolták túl a NER harcias kampányfilmjét

Az SZFE-ügy miatt tolták túl a NER harcias kampányfilmjét

Az EU-ban sehol sem szálltak el az árak úgy, mint Magyarországon

Az EU-ban sehol sem szálltak el az árak úgy, mint Magyarországon