szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehéz lesz az iskolakezdés, és nőhet a diákok közti digitális szakadék, miután kiderült: a koronavírus-járvány miatti többletbeszerzések miatt kritikus laptophiány alakult ki. A probléma leginkább éppen a diák számára, tanuláshoz ideális megfizethetőbb gépeket érinti.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az év ezen időszaka az Egyesült Államokban is arról szól, hogy a diákoknak megkezdődik az új tanév. Ez rendszerint ugyanazzal jár, mint például idehaza is: a diákoknak be kell szerezni a tanuláshoz szükséges eszközöket, amiben a laptop is benne van. Az idei évben azonban ebből nem mindenkinek fog jutni.

Az Extreme Tech szerint az Egyesült Államokban készlethiány ütötte fel a fejét. Az ok már ismert: a koronavírus-járvány. Egész pontosan arról van szó, hogy az iskolák igyekeznek a lehető legbiztonságosabban elindítani a tanévet, amiben az iskolai szociális távolságtartástól kezdve a távoktatásig minden benne van. Ez azonban azzal is jár, hogy rengeteg számítógépet kellett beszerezni, a készletek azonban végesek.

©

A hiány kialakulásához több tényező is hozzájárult: az amerikai postaszolgáltatás rendkívüli mértékben lelassult, a kikötőkben a szokásosnál tovább állnak a termékek, a kínai gyártás ellátási lánca még mindig akadozik, ráadásul az USA és Kína közötti gazdasági háború sem segít a helyzeten. Mindez oda vezetett, hogy a Dell, a HP és a Lenovo becslései szerint közel 5 millió készülék hiányzik a piacról – jelentette az AP hírügynökség.

A csökkenő kínálat eközben felfelé tolja az árakat, ami tovább mélyíti a gyerek közötti digitális szakadékot. Volt olyan iskola, ahol 5000 Chromebookot rendelt volna a Lenovótól, de nem teljesítették a kérését, mert az eszközhöz egy speciális alkatrészt kellett volna beszerezni. A HP augusztus 26-ai határidővel vállalta ugyan a teljesítést, de ez az idő közben októberre tolódott ki. A várakozási időt növeli az is, hogy a kínai cégek a vállalatokat és a kormányzatokat, nem pedig az iskolákat helyezi előtérbe.

©

A dolog már ott tart, hogy a még jó állapotban lévő, de már használt számítógépeket is elkezdték felvásárolni az iskolák, valamint adományokból próbálják meg átvészelni a hiány időszakát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó