szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel két évszázados történetében először szerkesztőségi vezércikkben teszi le voksát az egyik amerikai elnökjelölt mellett a Scientific American tudományos-ismeretterjesztő lap.

Trump vs. Biden - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án rendezik az elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánusok és a demokraták előválasztásának eredménye alapján Donald Trump jelenlegi államfő kihívója Joe Biden, Delaware állam szenátora, Barack Obama korábbi alelnöke lesz. A kiélezett hangulatú kampányt és az elnökválasztás további fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Szavazzon Joe Bidenre, akinek tudományos tényekkel alátámasztott tervei vannak egészségünk, gazdaságunk és környezetünk védelmére – olvasható az Egyesült Államok leghosszabb ideje folyamatosan megjelenő magazinja, a Scientific American októberre datált friss számában.

„Egy 175 éves hagyomány nem olyan dolog, amit könnyen törsz meg” – ismerte el a The Washington Postnak Laura Helmuth főszerkesztő. Szerinte a cikk megjelentetését alaposan megfontolták és elkerülhetetlennek tartják, hogy tudományos újságírókként rávilágítsanak a két jelölt hozzáállása közti különbségre. „Szeretünk inkább kimaradni a politikából, de ez az elnök annyira tudományellenes, hogy amellett már nem mehettünk el szó nélkül” – mondta Helmuth.

A szerkesztőbizottság által jegyzett vezércikk hosszasan kritizálja a regnáló Donald Trumpot. Szó esik az Egyesült Államokban már több mint 190 ezer halálos áldozatot szedő koronavírus-járványról, melyre a republikánus elnök(jelölt) a cikk szerint tisztességtelenül reagált, egyúttal alkalmatlannak is bizonyult a krízis kezelésére. A lap elismeri, hogy egy ilyen pandémia bármely ország bármely kormányzata számára nagy kihívás, de hangsúlyozza: Donald Trump tudománnyal, tudományos módszerekkel és tudományos bizonyítékokkal szembeni támadásai jelentős mértékben hozzájárultak a katasztrofális amerikai helyzet kialakulásához. Ezzel kapcsolatban az elnök több megnyilvánulását is idézik.

A Scientific American kitér rá, hogy Trump hivatali ideje alatt – már a járvány kitörése előtt, attól függetlenül – rendszeresen és módszeresen támadta a tudósokat és tudományos intézeteket, ellenezte és megszüntette az Obama-kormányzat egészségügyi reformjait, szembefordult a környezetvédelemmel is. A lap ezt nem meglepetésként tálalja, ugyanis már a négy évvel ezelőtt is jelezte aggályait Trump tudományellenes magatartásával kapcsolatban, de akkor nem fejezte ki szimpátiáját riválisával, Hillary Clintonnal kapcsolatban.

Trump tudományellenes viselkedésének szöges ellentéteként mutatja be a cikk Joe Biden terveit, hozzáállását, idézi vonatkozó nyilatkozatait a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, az amerikai közegészségügyi rendszerről és a klímaváltozás elleni harcról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A spanyol és az olasz autópiac omlott össze a legjobban idén

A spanyol és az olasz autópiac omlott össze a legjobban idén

Nehezen, de továbbjutott a Fehérvár Máltán

Nehezen, de továbbjutott a Fehérvár Máltán

Király Linda koronavírusos volt

Király Linda koronavírusos volt