szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét kipróbálta a NASA azt a locsolórendszert, mellyel a valaha épített legerősebb rakétahajtómű erejét igyekeznek majd kompenzálni felbocsátás közben.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Alig egy év van már csak hátra, hogy a NASA ismét elindítsa a missziót, melynek végén újra ember léphet a Hold felszínére. Az Artemis-küldetés részeként 2020-ban indítanák el az első (még ember nélküli) űrhajót, majd 2022-ben jöhet az Artemis-2, amelyben már az asztronautáké lenne a főszerep.

Ahhoz, hogy a terv sikerüljön, a valaha épített legerősebb hajtóművel (Space Launch System, SLS) ellátott rakétát használják majd fel, ami később a mélyűrbe és a Marsra is viheti az űrhajósokat. A szerkezet a tervek szerint a Pad 39B kódjelű indítóállásról emelkedik a magasba.

Az álláshoz egy különleges hűtőberendezést is építettek a NASA szakemberei, amely hatalmas víztömeggel igyekszik majd csökkenteni a forróságot és a hatlamas robajt, ami az SLS indításával jár. A rendszert 2018 végén már kipróbálták, akkor alig 1 perc leforgása alatt 450 ezer gallon, vagyis nagyjából 1,7 millió liter vizet locsoltak szét. Most újra bekapcsolták a berendezést, aminek a hatékonyságán tekertek egyet. A szakemberek szerint jelenleg fél perc alatt képesek szétlocsolni a fent említett mennyiséget, egyetlen perc leforgása alatt pedig 1 millió gallon, vagyis 3,7 millió liter víz zúdol majd a Pad 39B-re.

©

A NASA fejlesztői szerint a rakéta körülbelül 176 decibeles zajjal dübörög majd felszállás közben. Csak összehasonlításként: az emberi fájdalomküszöb 120 decibelnél van, ez nagyjából egy vonatkürt hangját jelenti 10 méteres távolságból.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”