szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha van elegendő mennyiségű víz a Holdon, akkor az nagyban megkönnyíti majd, hogy eljusson az ember a Marsra. Ezért olyan holdjárót épített a NASA, ami segít a holdi vízmennyiség felmérésben.

A NASA tervei szerint az Artemis-program keretében elsőként a Holdra, majd később a Marsra is küld majd embereket, ehhez pedig már az űrhajósokat is kiválasztották. A Hold azért is nagyon fontos cél a program szempontjából, mert ha bejön a NASA terve, akkor onnan indulhatnak majd tovább az űrhajósok a vörös bolygó felé.

Ehhez az kell, hogy egy holdbázist építsenek fel Föld körül keringő égitesten, és az sem árt, hogy megfelelő mennyiségű vizet találjanak a felszín alatt. Ez utóbbi esélyeit növelheti az a holdjáró, amit már tesztelnek az amerikai tudósok.

A VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) nagyjából akkora, mint egy golfkocsi. A Hold déli pólusához küldik majd – oda, ahol a tervek szerint az űrhajósok is leszállnak később. A vízjég megtalálásához négy műszert visz majd magával az egység, ezek elemzik a talajból vett mintákat.

©

A tudósok most azt tesztelték le, a rover képes-e a Hold talaján biztonságosan mozogni, és egy emelkedőn/lejtőn miként képes átjutni.

Hogy mikor indul útnak, egyelőre nem tudni, de a tervek szerint 2022 végéig kell megérkeznie az égitestre.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat