szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mai két leggyakoribb, egyedi anatómiai jellemzőket kihasználó biometrikus azonosítási módszer az okostelefonoknál az ujjlenyomat-olvasás és az arcfelismerés. Ezeknél megbízhatóbb módszernek tartja egy kutatócsoport az ujjban futó vénák vizsgálatát.

A Buffalo Egyetem kutatói új biometrikus azonosítási módszerrel kísérleteznek. Ezúttal az ujjban futó vénákat tapogatnák le fény és hang segítségével. A módszert egészen az okostelefonokig elvinnék.

Az amerikai optikai társaság közleménye a kutatócsoport vezetőjét, Jun Xiát idézi aki szerint az általuk kifejlesztett 3D ujjvénás biometrikus hitelesítés eddig nem látott biztonságot nyújthat. Mivel nincs két egyforma 3D-s vénaminta, ezért a hamisításhoz pontos 3D-s másolatot kellene készíteni az ember ujjvénáiról, ami alapvetően lehetetlen. Úgy tűnik, hogy hackerek nem tudják lemásolni az ember ereit, és ezzel kicselezni ezt az új biometrikus hitelesítési módszert.

A rendszer jelenleg fejlesztés alatt áll, és még néhány év kell a miniatürizált változatához, azonban ha ez megvan, akkor kiválthatná a telefonok mostani ujjlenyomat-szkennereit. Ujjvénákon alapuló hitelesítési módszerek persze már vannak, azonban ezek 2D képeken alapszanak. Az új technika egy további mélységi réteget adna ehhez, kialakítva a 3D-s képet, ami jelentősen megnövelné a biztonságot.

©

Az Applied Optics folyóiratban publikált tanulmány szerint a rendszer úgynevezett fotoakusztikus tomográfiát használ. Ez egy képalkotó technika, amely ötvözi a fényt és a hangot. Először lézerfénnyel világítják meg az ujjat, majd amikor a fény egy vénába ütközik, az erek elnyelik az energia egy részét, és ultrahang létrehozásával reagálnak rá. Ezt a szkenner ultrahangos detektora érzékeli, és az információkat felhasználva rekonstruálja a vénák 3D-s képét. Az embereken végzett tesztek biztatók: 99 százalékos pontosságot mutattak.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy a rendszert még kisebbé tegyék, és hogy a képalkotási idő kevesebb legyen egy másodpercnél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?