szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jackson Oswaltnak egyedül, szülei házában sikerült létrehoznia nukleáris fúziót, egy általa épített reaktorral. Ezzel az eredménnyel ő a legfiatalabb tudóspalánta, aki a világon elért ilyesmit.

Ellenőrizték a hivatalos szervek, így biztosan Guinness-rekorder az amerikai Jackson Oswalt, aki mindössze 12 esztendősen ért el nukleáris fúziót. A fiúnak ehhez egy 14 éves kutató eredményeit kellett túlszárnyalnia. A kis reaktort szülei házában, otthon rakta össze Oswalt, teljesen egyedül.

A nukleáris fúzióra tavaly februárban került sor, de az eredményt akkor még csak az Open Source Fusor Research Consortium nevű amatőr nukleáris csoport ellenőrizte. Mint kiderült, Oswalt remek munkát végzett, amit mostanra a hivatalos szervek is igazoltak. Oswalt sikerei a következő Guinness-rekordok Könyvébe is bekerülnek.

A fiút Taylor Wilson fiatal atomtudós inspirálta, aki szintén megépítette a maga nukleáris reaktorát. Oswalt ugyanakkor nem lemásolta őt (ez a feladat bonyolultsága miatt egyébként sem kivitelezhető), hanem folyamatosan olvasott, és okult, hogy milyen alkatrészek kellenek a munkához. Ezeket egyébként az eBayről vásárolta meg, majd átalakította.

Jackson a reaktorában 50 ezer volt feszültségű áram segítségével hevít fel deutériumgázt, vagy nehézhidrogént, amely a hidrogén egyik stabil izotópja. A folyamat során a deutériumatomok magjai fuzionálni kezdenek, és energia szabadul fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

KSH: A márciusi lezárás előtt sem mertek az emberek költekezni

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?