szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nukleáris fúziót hozott létre egy amerikai tinédzser a szülei házában saját maga által kialakított laboratóriumban. 12 éves volt, amikor ez sikerült neki, az előző rekorder 14 évesen érte el ezt.

Megdöntötte a legfiatalabb, nukleáris fúziót elérő kutató rekordját egy amerikai tinédzser, Jackson Oswalt. A fiú 12 éves volt, amikor 2018 januárjában sikerrel jártak kísérletei, az előző rekorder 14 évesen járt sikerrel. Eredményét elismerte az Open Source Fusor Research Consortium nevű amatőr nukleáris csoport, de ahhoz, hogy a rekord hivatalossá váljon, az eredményeit még publikálnia kell, és azokat hivatalos szerveknek is ellenőrizniük kell.

Oswalt a szülei házának egyik szobáját alakította át nukleáris laborrá 10 ezer dollárból (2,8 millió forintból), szóval a szüleinek valószínűleg van mit a tejbe aprítaniuk. A fiú által összerakott berendezés 50 ezer volt feszültségű árammal hevít fel deutérium gázt, ennek hatására a deutérium atomok magjai fúzionálnak, eközben energia szabadul fel (a deutérium a hidrogén egyik stabil izotópja, a normál hidrogénnel szemben magjában nem csak egy pozitív töltésű proton, hanem egy töltés nélküli neutron is található).

Oswalt saját elmondása szerint először utána olvasott, hogy mások hogyan építettek házi fúziós reaktort, majd összeállított egy listát a szükséges alkatrészekről. Saját bevallása szerint a szükséges darabokat elsősorban az eBayről szerezte be, majd átalakította őket, ha erre szükség volt.

(Guardian)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lázár János: Először is, Orbán Viktor örök

Lázár János: Először is, Orbán Viktor örök

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Közel tízmilliárd forint kiskereskedelmi adót fizetett be a Tesco Magyarországon egy év alatt

Közel tízmilliárd forint kiskereskedelmi adót fizetett be a Tesco Magyarországon egy év alatt