szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly áttörést sikerült elérniük az amerikai kutatóknak a mélytanuló algoritmusok fejlesztésénél: olyan programot építettek, ami alig 15 perc alatt végez egy olyan feladattal, ami máskor évekbe telne.

Aki házat épít, nem bánná, ha gyorsabban haladna a munka, de az sem, akinek utolsóként lehet bemennie a vizsgájára. Ha ezekre egyelőre nem is tud megoldást kínálni, egy másik területen mégis sikerül felpörgetnie a folyamatokat az amerikai Sandia Nemzeti Laboratórium kutatóinak.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a szakembereknek sikerült úgy felturbózniuk egy gépi tanuló algoritmust, hogy az a korábbinál 42 000-szer gyorsabban pörög. Az erről szóló publikációt a Computational Materials című tudományos szaklapban tették közzé.

Az új megoldást az új technológiák megvalósításához szükséges új anyagok tervezésénél kamatoztathatják majd. Ez olyan területek számára jelent óriási segítséget, mint az optika, az űrkutatás, az energiatárolás vagy az orvostudomány. Nem mellesleg: azok a műhelyek, amelyek ezeket kutatják, jelentős mennyiségű pénzt spórolhatnak meg azzal, hogy kevesebb ideig kell lekötniük az algoritmust.

A Sandia szakemberei szerint az általuk megalkotott algoritmus olyan jól teljesít, hogy azt a feladatot, amit korábban 128 processzormaggal 12 percig tartott megoldani, azzal az új szimuláció alig 60 milliszekundum alatt végez. Ehhez ráadásul csak 36 magra van szüksége. Mindez 42 000-szeres sebességnövekedést jelent.

A kutatók a jövőben a monitorok és más képernyők számára kutat majd ultravékony technológiák után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Immunológus: Mindegy, hogy ugyanazt az oltást kapja-e valaki a második alkalommal

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik