szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz vakcinagyártó szerint ez nagy lépés a vakcina uniós jóváhagyásához.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Szputnyik V oltóanyag felülvizsgálati eljárását – közölte az EMA csütörtökön.

Az uniós ügynökség közleménye szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a klinikai tesztek eredményei alapján úgy döntöttek, hogy megindítják a "gördülő felülvizsgálati eljárást". Ez azt jelenti, hogy a tesztek adatait és eredményeit még a forgalomba hozatali engedély iránti hivatalos kérelem benyújtása előtt értékeli az ügynökség, lerövidítve ezzel a folyamatot.

Vizsgálják a klinikai tesztek eredményének a dokumentációját, a vakcina hatékonyságát, hogy mennyire biztonságos a használata és azt is, hogy a minősége megfelel-e az uniós szabványoknak.

A Szputnyik V gyártója (Gamaleja Kutatóintézet) a Twitteren üdvözölte az EMA döntését, úgy vélik, ez nagy lépés az oltóanyag uniós jóváhagyásához. Azt is közölték, hogy várják az EMA ellenőreit a létesítményeikbe. A Szputnyik V-t már 40 országban használják világszerte.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság egészségpolitikai szóvivője annyit közölt, hogy jelenleg nem tárgyalnak a Szputnyik gyártóival, vagy a mögöttük álló szervezetekkel arról, hogy oltóanyagot vásároljanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Másfél hete az egyik koalíciós partner megvétózta a beszerzésről szóló tárgyalások megindításához szükséges határozatot, mostanra az első szállítmány már meg is érkezett Kassára.

hvg.hu Világ

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

A színházak, klubok és éttermek is kinyitottak már Moszkvában, pedig az orosz fővárosban haltak meg a legtöbben a koronavírus-járvány miatt. A helyi vezetés a Szputnyik V vakcinára alapoz, az oltóanyagot minden moszkvai számára elérhetővé tették. A hatóságok 4 millió beoltott emberről beszélnek, független szakértők szerint viszont kozmetikázták a számokat, és korai a lazítás. A Deutsche Welle riportja.

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Doku360: A család sem aludna jól, ha azon aggódnék, hogy ez kockázatos

Doku360: A család sem aludna jól, ha azon aggódnék, hogy ez kockázatos