szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Facebook legutóbbi adatszivárgása Mark Zuckerberg életébe is betekintést enged. Igaz, csupán egy apró részlet erejéig.

Egy újabb adatszivárgás eredményeként 533 millió Facebook-felhasználó személyes adata vált böngészhetővé az interneten. A kikerült információk közt főként telefonszámokat találni, de egyes esetekben e-mail címek is nyilvánosak lettek. Az incidens komolyságát jól mutatja, hogy a károsultak közt több százezer magyart is találni.

A Facebook első embere, Mark Zuckerberg ugyancsak az érintettek között van, de az ő személye más okból is kínossá teszi az ügyet: a programozóból lett milliárdost a telefonszáma alapján a Signal egyik felhasználójaként azonosította egy kiberbiztonsági szakértő, Dave Walker. Erről egy képernyőfotó is tanúskodik:

A Signal egy titkosított üzenetváltásra alkalmas szolgáltatás, amely a sima Facebook Messengernél jóval biztonságosabb funkciókkal rendelkezik. Ugyan a Messengeren is lehet titkosított üzenetet küldeni, de ott csakis akkor válik ez lehetővé, ha a felhasználók engedélyezik azt. A Signalon mindez az alapbeállítás része, eleve így, rejtve zajlik a kommunikáció.

A történet másik pikantériája, hogy néhány hónapja éppen a Signal lett az online csevegést választók egyik kedvelt appja. Többen pedig a szintén Facebook-érdekeltségnek számító WhatsAppról tértek át erre a szolgáltatásra, miután a cég bejelentette: egy változtatás következményeként a korábbinál is több adatot fognak gyűjteni a WhatsApp-fiókok tulajdonosaitól.

A kiberkutató szerint Zuckerberg a hasonló célra alkalmas Telegramra nem regisztrált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Már dolgoznak az orvosi kamara önkéntesei háziorvosok mellett és kórházban is

Már dolgoznak az orvosi kamara önkéntesei háziorvosok mellett és kórházban is

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe