szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 4000 éves alkotás hosszú időn át egy várárokban hevert, mire a kutatók újból rátaláltak. A rajta lévő jelölések komoly térképészeti tudásról árulkodnak.

Egy újra felfedezett, 2 méter magas, illetve 1,5 méter széles kőtábla, másnéven a Saint-Bélec tábla lehet Európa legrégibb, háromdimenziós térképe – állapította meg egy, az alkotást vizsgáló francia kutatócsoport.

A BBC szerint a bronzkorból származó, mintegy 4000 éves kőtáblát először az 1900-as években találta meg a franciaországi Bretagne régióban Paul du Chatellier régész. Az alkotásnak ezután nyoma veszett, és csak hosszú idő múlva, 2014-ben került elő újra. A táblát maga du Chatellier rejtette el a Château de Kernuzban található otthonában.

©

A kőtáblán lévő metszetek alapján a kutatók azt gyanították, hogy egy térképpel lehet dolguk, amely a Finistère nevű franciaországi megyét ábrázolja, míg a bemélyedések az Ode-folyót, illetve az azt körülvevő völgyet jelképezik. További vizsgálatok megerősítették, hogy a kőtábla viszonylag pontos mása a területnek.

A tábla elemzését végző kutatók szerint a világon számos ilyen alkotás létezik, de ez az első olyan, ami méretarányos. A Bournemouth Egyetem egyik szakértője, Clément Nicolas szerint az ilyen térképeket egy adott terület megjelölésére használták, és egyben fontos jelzője annak, milyen térképészeti ismeretekkel rendelkeztek a korabeli emberek.

A tudósok úgy vélik, az alkotás a kora bronzkorból, a Kr. e. 1900 és 1650 közötti időszakból származik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világszerte hullámvasúton az oltási hajlandóság – most éppen fent vagyunk

Világszerte hullámvasúton az oltási hajlandóság – most éppen fent vagyunk

Másodpercenként 32 000 billió számítást végez majd a britek új szuperszámítógépe

Másodpercenként 32 000 billió számítást végez majd a britek új szuperszámítógépe

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten

Félmilliárdot ad a kormány, hogy még több instant tésztaleves készülhessen Kecskeméten