szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy friss kutatásból kiderül, hogy ha banánt keverünk egy egészséges bogyóból, például áfonyából készült gyümölcskásába, smoothie-ba, turmixba, valójában a pozitív egészségügyi hatások kerékkötői leszünk. Ez most már tudományos tény.

Bár sokan gondolják azt, hogy a turmix és a smoothie ugyanaz, azonban az előbbihez a gyümölcs mellé tejet is adnak, míg az utóbbinál egyszerűen összeturmixolják a finom gyümölcsöket. Az ilyen italok ízletes módját kínálják az egészséges táplálkozásnak, és miután sokan szeretik a banánt is, gyakran kiegészítik ezzel a gyümölccsel is a turmixokat. Pedig, derül ki a Kaliforniai Egyetem egyik friss kutatásából, nem biztos, hogy ezt jól teszik, ugyanis bizonyos összetevők hozzákeverése a smoothie-hoz, befolyásolhatja, hogy elegendő tápanyag-ellátást kap-e a szervezet az italból.

A Royal Society of Chemistry Food and Function folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a kutatók különféle smoothie-kkal tesztelték, hogy a sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható enzim, a polifenol-oxidáz hogyan befolyásolja a szervezetben felszívódó flavanolok szintjét.

Flickr/Marco Verch

A flavanolok olyan bioaktív vegyületek, amelyek jót tesznek a szívnek és a kognitív egészségnek (a hiányuk időkori memóriavesztést okoz). Megtalálhatók az almában, a körtében, az áfonyában, a szederben, a szőlőben, azaz azokban a gyümölcsökben, amelyeket gyakran használnak a smoothie-khoz. „Egyértelmű, hogy szükségünk van flavanolokra, de a kérdés az, hogyan nyerjük ki a legjobban ezeket a vegyületeket az elfogyasztott ételekből és italokból” – hívta fel a figyelmet a tanulmány egyik szerzője.

Kísérleteik során smoothie-kat adtak a résztvevőknek, banánnal és bogyós gyümölcsökkel, csak bogyós gyümölcsökkel, illetve a kontrollcsoport csak egy flavanol kapszulát kapott önmagában. A kutatók ezután vér- és vizeletmintákat vettek, hogy megmérjék a flavanolszintet a smoothie fogyasztása és a kapszula bevétele után. Azt találták, hogy a flavanolszint csökkent a banán hozzáadásával. Olyannyira, hogy e csökkenés mértéke (84 százalék a kapszulát fogyasztókéval összevetve) még a kutatókat is meglepte. „Ez rávilágít arra, hogy az ételek elkészítése és kombinációi hogyan befolyásolhatják az étrendi összetevők felszívódását az élelmiszerekben" – írják a tanulmányban.

Azt is megjegyezték, hogy hogy azoknak, akik flavanolokat próbálnak fogyasztani, érdemes megfontolni a smoothie-k készítését flavanolban gazdag gyümölcsök, például bogyók, ananász és narancs kombinálásával. A fentik persze nem jelentik azt, hogy a banán ne lenne jó gyümölcs önmagában vagy más gyümölcsökkel együtt fogyasztva, viszont jelentősen befolyásolhatja a flavanol felszívódását.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a vizsgálatot viszonylag kis mintán végezték, és csak férfiakat vontak be, így a végleges „ítélet” kimondásához még további vizsgálatokra van szükség, a hatások ugyanis akár nemenként is eltérőek lehetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!