szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Coloradói Egyetem tudósai szerint a gyömölcscukor, azaz a fruktóz túlzott fogyasztása éhségérzetet vált ki az emberből, ami miatt zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket akarunk fogyasztani. Mindez elhízáshoz, és az azzal együttjáró társbetegségekhez vezethet.

A fruktóz lehet az, ami a leginkább felelős az elhízásért – állapították meg a Coloradói Egyetem kutatói. A szakemberek szerint bár nem ez a kalóriabevitel legnagyobb forrása, a fogyasztása késztetést vált ki arra, hogy nagyobb mennyiségben együnk zsírosabb ételeket, ami túlzott kalóriabevitelhez vezethet. Az erről szóló tanulmány az Obesity című tudományos lapban jelent meg.

Richard Johnson, a tanulmány egyik szerzője szerint a fogyókúrázás nem feltétlenül a szénhidrátok és a zsírok elhagyása közti választást jelenti, hanem azt, hogy a kettő bevitelének mértékét együttesen csökkentjük. Csakhogy ha jelentős mennyiségű gyümölcscukor van az étrendünkben, akkor ez nem lesz olyan egyszerű.

A szakember szerint bár azt minden hipotézis elismeri, hogy az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásának csökkentése rendkívül fontos, nem világos, hogy a cukorbevitel csökkentésére, vagy a magas glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátokra, zsírokra, esetleg a többszörösen telített zsírokra, vagy magára a fehérjebevitel növelésére kell-e a hangsúlyt fektetni.

AFP / DPA / Peter Steffen

Johnson úgy véli, hogy a különböző táplálkozási hipotézisek nagyrészt helyesek, és bár bizonyos pontokon egymásnak ellentmondanak, a fruktóz jelentheti bennük a közös pontot.

A fruktóz egyfajta cukor, amely természetes módon található a gyümölcsökben. Például az almában, a banánban és a narancsban, amelynek fogyasztása azért nem probléma, mert a bennük lévő rostok és vitaminok egyensúlyba hozzák a fogyasztását. A szervezet is képes arra, hogy kis mennyiségű fruktózt állítson elő, például glükózból és a sós ételekből.

Csakhogy ezt használja az élelmiszeripar a termékek édesítéséhez így a fogyasztása úgy tud gyorsan túlsúlyba kerülni az étrendünkben, hogy azt észre sem vesszük. Johnson és munkatársai megállapították, hogy a fruktóz metabolizmusa a szervezetben az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület csökkenését okozza, amelynek szerepe, hogy energiát biztosítson a szervezet sejtfolyamataihoz. Ha az ATP egy bizonyos szint alá süllyed, akkor azt jelzi a szervezetnek, hogy ennie kell. Mivel a szervezetnek gyorsan energiapótlásra van szüksége, ez többnyire szénhidrátban és zsírokban gazdag ételek fogyasztását jelenti.

Járványként terjed az elhízás az Egyesült Államokban, egyre rosszabb a helyzet

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt - derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.

Mindez azért is probléma, mert még akkor is éhséget érez a szervezet, ha egyébként bőven van energiatartaléka, amihez nyúlhat. A fruktóz ugyanis meggátolja a szervezet abban, hogy ez megtörténjen.

Bizonyos esetekben ez jó, a medvék például a túlzott gyümölcsfogyasztásnak köszönhetik, hogy a téli álomhoz elegendő zsírtartalék halmozódik fel a szervezetükben. Az embernél azonban a cukros ételek és italok fogyasztása könnyen egészségtelen mértéket ölthet.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, további kutatásokra lesz szükség, hogy pontosabb képet kapjunk a működési mechanizmusokról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!