hvg.hu Plázs

A hormonok befolyásolják, mikor jó enni, aludni vagy tanulni

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hatással van, ami így nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja. Annak, hogy a napi rutint nagyrészt a hormonok diurnális (napszaki) ritmusa alakítja, evolúciós magyarázata van a Semmelweis Egyetem szerint: mindig is nappal voltunk aktívabbak.

MTI Plázs

Kiderült, miért is lehet Ön elhízva

Tudósok szerint nem mindig puszta kifogás, amikor túlsúlyos emberek lassú anyagcseréjükkel magyarázzák hízásukat. A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja megtalálta az első bizonyítékát annak, hogy egy DNS-mutáció valóban lelassítja az anyagcserét, ami elhízást okozhat.

MTI Plázs

Igen jótékony hatása lehet a szőlőpornak

Amerikai kutatók szőlőporral eredményesen csökkentettek olyan anyagcsere tüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek.

hvg.hu Tech

Meghalt "Mr. Vas" - magán is sokat kísérletezett

A hematológia, vagyis a vérrel és annak betegségeivel foglalkozó tudományág egyik úttörője, Clement Finch 94 éves korában, egy héttel 95. születésnapja előtt halt meg Kaliforniában, La Jollában. Finch nagy jelentőségű kutatásokat végzett a vérszegénység okainak feltárásában, a vas metabolizmusának (anyagcseréjének) tisztázásában. Számos betegség okát derítette fel, miközben szintén sok kóreset gyógyulásához is hozzájárult a Washingtoni Egyetemen (University of Washington).

hvg.hu Plázs

Miért lassulunk le?

Jó hír, hogy a gondolkodás vagy éppen az ágyból való felkelés is energiafelhasználással jár, ám e tevékenységek csak a szervezet alapvető működéséhez szükséges energiamennyiségből vesznek el egy keveset. Ahhoz, hogy bírjuk a napi hajtást, nem elég csak filozófiai kérdéseken töprengeni.

hvg.hu Tech

Energiatakarékosan buta és lassú kecske élt Mallorcán

Egy a történelem előtti időkben élő kecske maradványait elemezve különleges életmódot fedeztek fel a tudósok. A földközi-tengeri Baleár-szigetek legnagyobbikán, Mallorcán olyan túlélési stratégiát választott a mára kihalt Myotragus, amely inkább csak a hidegvérű hüllőknél fordul elő.


A címlapról ajánljuk