szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyugati világban élő emberek túlnyomó többsége preferálja a zsírosabb ételeket, és itt nem feltétlenül a tokaszalonnára kell gondolni, hiszen sokszor a turmixban és a fagylaltban is van zsír. Amerikai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az agy melyik része felelős ezért a vonzódásért.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a számos nyugati országban tapasztalt elhízás egyik fontos oka a zsíros ételek előnyben részesítése, azonban továbbra is tisztázatlanok azok az idegrendszeri mechanizmusok, amelyek az étkezési zsírok szájjal érzékelhető érzékszervi tulajdonságait a jutalomértékeléshez és az étkezési viselkedéshez kapcsolják.

A Coloradói Egyetem tudósai nemrég mutatták ki, hogy a gyümölcscukor, azaz a fruktóz túlzott fogyasztása vált ki olyan éhségérzetet az emberből, ami miatt zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket akar fogyasztani. Tehát kiderült, hogy valójában a gyümölcsökön túl számos ételféleségben nagy mennyiségben megtalálható fruktóz az elhízás legfőbb motorja.

A Cambridge-i Egyetem kutatóit az érdekelte, hogy az agy mely részei vesznek részt ebben a zsíros ételekkel kapcsolatos preferenciában.

Az egyik ok, amiért az emberek általában szeretik a fagyit, az a fagylalt állaga, ami részben a benne lévő zsírosságnak köszönhető. A zsírossághoz kapcsolódó pozitív érzelmek felfedésére a kutatók érdekes kísérletsorozatot végeztek. Különböző zsír- és cukortartalmú turmixokat készítettek, majd sertésekből kinyert nyelvekkel mérték meg az egyes turmixok nyalásakor tapasztalható súrlódás mértékét.

Kizárólag hízlaló gyorsételt ettek, mégsem híztak - egy új gyógyszer kisebb megváltást ígér, egereknél már biztosan működik

Ígéretes eredményeket produkált az első vizsgálatok során a CPACC nevű, új elhízásgátló készítmény egereken, melyeket magas zsír- és cukortartalmú étrenden tartottak hosszú ideig.

Ezután 22 férfi és női önkéntest kértek meg, hogy kóstoljanak bele ugyanilyen típusú turmixokba, s közben agyi MRI vizsgálatot végeztek náluk. Minden egyes kóstolás után meg kellett mondaniuk a kísérletbe bevontaknak, hogy mennyit fizetnének egy ilyen turmixért – ezzel arra próbáltak következtetni, hogy valójában mennyire ízlik nekik az ital.

A kutatók azt találták, hogy amikor az önkéntesek az ízleléseket végezték, akkor világított az agy frontális lebenyéhez tartozó orbitofrontális kéreg (OFC). Minél többet volt hajlandó fizetni egy résztvevő a turmixért (azaz minél jobban ízlett neki), annál erősebb aktivitást mutatott a szóban forgó kéreg. Végül meghívták a kísérleti alanyokat egy ingyenes ebédre, ahol különböző mennyiségű zsírt tartalmazó currys ételeket kínáltak nekik. Azok az önkéntesek, akiknél erős OFC-aktivitást mértek, többet ettek abból az ételből, amelyikben több volt a zsír.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az emberi OFC sajátos szerepet játszik az élelmiszerek textúrájának értékelésében, hogy közvetítse a magas zsírtartalmú ételek preferálását. Emellett megalapozhatják az alacsony kalóriatartalmú zsírpótló élelmiszerek tervezését, amelyek utánozzák az étkezési zsír szájfelületekre és idegi jutalomrendszerekre gyakorolt ​​hatását.

A The Journal of Neuroscience folyóiratban közölt tanulmány az olyan terápiákhoz vezethet, amelyek csökkentenék a zsíros ételek iránti vágyat, így az elhízás ellen hatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!