szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók arra jutottak, hogy az egészséges étrendek egyik fontos eleme, az olívaolaj önmagában fogyasztva is igen hasznos, az agy egészségére különösen jó hatással lehet.

Az egészséges „mediterrán” étrend receptjei általában egy kevés olívaolajat is tartalmaznak, az amerikai Harvard Egyetem kutatói azonban azt állítják, hogy ennek a hozzávalónak önmagában is kiemelkedően jótékony hatása lehet az ember egészségére. A szakemberek azt is megállapították, hogy ez a demenciával kapcsolatban is érvényes.

A JAMA Network Open című tudományos lapban megjelent publikáció szerint azoknak, akik valamilyen formában fogyasztanak olívaolajat, alapvetően jobb az étrendjük. Ez önmagában még nem nagy meglepetés, hiszen ezt a hozzávalót általában valamilyen egészségesnek tartott étellel, például salátával együtt fogyasztja. A Harvard kutatóinak vizsgálata azonban hozott egy újdonságot: megállapították, hogy az olívaolajnak attól függetlenül jótékony az egészségre gyakorolt hatása, hogy azt milyen ételben fogyasztja el az ember.

Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem táplálkozási szakértője csapatával együtt összesítette azokat a kutatási eredményeket, amiket még a hetvenes, nyolcvanas években készítettek ápolónők és egészségügyi szakemberek bevonásával. A felmérés résztvevőinek az adatok rögzítésének kezdetekor nem volt sem szívbetegsége, sem daganatos megbetegedése. Összesen 92 383 résztvevőt vontak be a kutatásba, az egészségi állapotuk utánkövetése során pedig azt jegyezték fel, hogy az 1990-es években 4751-en haltak meg a demenciával összefüggő valamilyen ok miatt.

AFP / Filippo Monteforte

A kutatók azt találták, hogy aznál a felnőtteknél, akik napi rendszerességgel több mint 7 gramm – vagyis nagyjából fél evőkanál – olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal csökkent a demenciával összefüggő halálozás kockázata, mint azoknál, akik ritkán, vagy soha nem fogyasztották ezt az alapanyagot.

Tessier szerint mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy az olívaolaj gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatást fejthet ki, mert magas benne az egyszeresen telítetlen zsírsavak és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek, például az E-vitamin és a polifenolok aránya.

Az állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy az olívaolajban található telítetlen zsírsavak segíthetnek megvédeni az ember egészségét, a polifenolok pedig megakadályozhatják például az Alzheimer-kór kialakulásához vezető amiloid plakkok képződését.

Az életkor csak egy szám: 9 hónappal fiatalíthatja meg az agyát, egyszerűen mást kell ennie

Köztudottan sok előnye van a kiegyensúlyozott, friss alapanyagokra, elsősorban zöldségekre, halakra, fehér húsokra, gyümölcsökre épülő mediterrán étrendnek, és a lista most újabb pozitívummal bővült.

A Science Alert szerint a vizsgálatnak vannak korlátai. A résztvevők fehér bőrűek és iskolázottak voltak, vagyis az eredmény nem vetíthető rá minden társadalmi rétegre. Sőt, mivel csak egy ilyen vizsgálat készült, ezért az eredményt sem reprodukálta még senki, ami alapvetően fontos ahhoz, hogy azt szignifikánsnak lehessen tekinteni.

Mivel a demenciában szenvedők száma világszerte növekszik, és nincs a betegségre gyógymód, a kutatók a megelőzésre próbálnak nagy hangsúlyt fektetni. Ebben komoly szerep juthat az olívaolajnak, amihez azonban nem mindenki férhet hozzá, ráadásul az sem kizárt, hogy az olívaolaj minősége is meghatározó tényezője lehet a hatásfokának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!