Az izraeli-iráni háború lezárását jelentette be Donald Trump
A bejelentés hírére beszakadt az olaj ára.
A zsír az oka mindennek – a Yale Egyetem kutatói felfedték az okát annak, hogy miért fogyasztják szívesebben az emberek az olvadt sajtot, mint a hideget.
A sajt finom. A sajtot mindenki szereti. Jó, persze, biztosan vannak, akik nem – de ők jó eséllyel nem is olvassák ezeket a sorokat. A gyakran szendvics- vagy pizzafeltétként használt étel pedig sokak szerint még finomabb olvadtan – a Yale Egyetem szakemberei pedig előálltak egy magyarázattal arra, hogy nyúlós, olvadt formáját miért szerethetik az emberek jobban, mint az eredeti állagát.
A válasz a zsírban keresendő. Pontosabban, az emberek zsír iránti „rajongásában”. Ez persze nem egy az egyben így értendő, de az ízlelőbimbók igénylik a zsíros táplálékot, bármilyen étrendet is követ az ember.
„A Yale Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hogyan reagál a központi idegrendszer a zsíros élelmiszerekre. Úgy hisszük, akár evolúciós, akár tanult viselkedés, de az olajos, kalóriadús ételek azok, amelyeket az ízelelőbimbók szeretnek tapasztalni” – magyarázta Inna Husain, egy amerikai kórház orvosigazgatója a well+good magazinnak.
De mégis mi a különbség az olvadt és a normál állapotú sajt között? A válasz az olvadás folyamatában keresendő: ekkor ugyanis a tejfehérjék alapvetően merev szerkezetében rekedt zsír felszabadul, egyfajta krémes textúrát eredményezve. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem minden sajtféle olvad egyformán, ez az egyes alkotóelemek egymáshoz viszonyított arányától is függhet.
A sajt melegítése a zsírok mellett olyan aminosavakat is felszabadíthat, mint például a glutamát – jegyzi meg az IFLScience. Ennek umami íze van, amit az ötödik titokzatos ízként is emlegetnek. Az már csak a hab a tortán, hogy a krémesebb állag valószínűleg ahhoz is hozzájárul, hogy az olvadt sajt egyenletesebben fedi le az ízlelőbimbókat, mint a hideg, rideg változat. Ez intenzívebb ízélményt eredményezhet.
A válasz tehát kifejezetten egyszerű arra, hogy miért finomabb a meleg, olvadt sajt – és a legjobb, hogy a jobb ízélmény mellett hátránya sincs, szóval nyugodtan szórja meg gazdagon sajttal a következő szendvicsét – de senki nem fogja elítélni azért sem, ha már a reszelés közben megeszik belőle egy falatot.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
A bejelentés hírére beszakadt az olaj ára.
Bár Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy megszületett Izrael és Irán között a tűzszüneti megállapodás, az érdekelt felek egyike sem erősítette meg hivatalosan is a fegyvernyugvási alku tényét.
Bár a támadás meglepte a világot, voltak jól látható előjelei annak, hogy mire készül az Egyesült Államok.
Korábban Lázár János azzal vádolta meg őket, hogy túlterheléses támadást indítottak az EMMA rendszere ellen.
Lázár János tiszás hőbörgésről és hobbivasutas dünnyögésről írt a Facebookon.
Érdekes részletek derültek ki az uniós külügyminiszterek hétfői tanácsülését követően, ahol Szijjártó Péter az Oroszországgal szembeni következő szankciós csomag vétóját jelentette be, Szlovákiával együtt.
Karácsony Gergely ismét felhívta a figyelmet arra: önkormányzati rendezvényről van szó.