szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Mintegy 221 ezer ember egészségügyi adatai alapján a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, az amerikai egészségügyi miniszter, Robert F. Kennedy valótlanságot állít a növényi olajokról. A motivációja egyelőre nem ismert.

Az elmúlt években egyre több bejegyzés szól arról a közösségi oldalakon, hogy a növényi olajok károsak az egészségre – pontosabban, hogy a vajnál és az állati zsíroknál egészségtelenebb élelmiszerről van szó – számolt be róla a CNN. Erre a trendre erősített rá még 2024-ben egy Instagram-videóban az azóta már egészségügyi miniszterré kinevezett Robert F. Kennedy Jr. is, aki arról beszélt, hogy „a növényi olajok az egyik legegészségtelenebb összetevők az élelmiszerekben”.

Mások arról írtak a közösségi oldalakon, hogy a vaj jót tesz a bélrendszernek, a szívnek, az agynak és úgy általánosságban véve az ember egészségének. Walter Willett, a Harvard Egyetem kutatója szerint azonban ez egyáltalán nem igaz.

„Valamilyen, számomra nem világos okból kering az interneten egy mítosz, miszerint a vaj egészséges zsír, de ennek alátámasztására nincs megfelelő bizonyíték” – nyilatkozta a CNN-nek a szakember.

A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent publikáció szerint Willet és csapata arra jutott, hogy a vaj fogyasztása 15 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, míg a növényi olajok – köztük szójabab-, a repce- és az olívaolaj – esetében ugyanezen kockázat 16 százalékos csökkenéséről lehet beszélni.

Ezen túlmenően, ha valaki naponta mindössze 10 gramm vajat helyettesít ezekkel a növényi alapú olajokkal, az 17 százalékkal csökkenti a halálozás, valamint a rákkal összefüggő halálozás kockázatát. A szakemberek úgy vélik, ez igen komoly különbség ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják az emberek.

Az új egészségvallás a marhafaggyú – kár, hogy a tudomány mást mond

A fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntené az USA egészségügyi minisztere: az olcsó tömegkajákat üldözve egészségtelen zsírra cserélné az egészségesebb étolajokat.

A kutatás során Willet és csapata 33 évnyi adatot nézett át, amely összesen 221 ezer embertől származott. A résztvevők négyévente nyilatkoztak az étkezési szokásaikról, lehetővé téve a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a változásokat, és kiszámítsák a hosszú távú beviteli átlagokat. A szakemberek olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, a testtömeg-index (BMI), a dohányzás, a teljes kalóriabevitel, valamint más táplálkozási minták.

A vajfogyasztás magában foglalta a főzéshez és sütéshez felhasznált bármely mennyiséget, valamint a fogyasztás egyéb változatát – például, amikor szendvicset készítenek vele. A növényi olajfogyasztást a sütéshez, főzéshez vagy a salátaöntet készítéséhez használt olaj típusa alapján becsülték meg.

A kutatók szerint a fenti eredmények csupán összefüggést, nem pedig ok-okozati összefüggést mutatnak, ugyanakkor így is összhangban vannak az elmúlt évtizedek kutatási eredményeivel.

A szakemberek azt is megjegyezték, hogy mindez nem azt jelenti, hogy teljesen fel kell hagyni a vajfogyasztással, csupán azt, hogy érdemes csökkenteni a bevitel mértékét.

Csak húst, vajat és rengeteg sajtot evett egy férfi, gyorsan meg is lett az eredménye – sárgás elváltozások jelentek meg a bőrén

Elég drasztikus étrendváltást vitt véghez egy floridai férfi, és ennek a saját bőrén tapasztalta meg a hatásait. Szokatlan módon voltak pozitív változások is.

Yu Zhang, a tanulmány társszerzője szerint az olíva-, repce- és szójababolaj volt a legkedvezőbb hatással az egészségre, ami a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak magas szintjének köszönhető. Ezek táplálják a szervezet sejtjeit, energiát biztosítanak, erősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladást.

Más növények olaja, például a kukoricáé, a földimogyoróé vagy a napraforgóé omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek szintén fontosak az egészség megőrzése szempontjából. Ezek a molekulák serkentik a haj és a bőr növekedését, szabályozzák az anyagcserét, támogatják a csontok egészségét, és bizonyos esetekben gyulladásgátló tulajdonságokkal is bírnak.

„Ugyanakkor az omega-3 és az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása ugyanúgy egészségtelen lehet, mint ha valaki csak állati eredetű zsírt fogyaszt” – hangsúlyozzák a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!