A kávéfogyasztás jótékony hatásairól többször lehetett már hallani, leginkább azzal kapcsolatban, hogy – mértékletesen fogyasztva – mennyivel növelheti a várható élettartamot.
Úgy tűnik azonban, hogy nagyon nem mindegy, milyen kávé van a csészéjében – és érdemes lehet a cukrozott-szirupozott, tejtartalmú változatok helyett inkább a „natúr” fekete változatot választani.
A bostoni Tufts Egyetem kutatói által jegyzett friss tanulmány megállapításai szerint napi egy-két csésze kávé fogyasztása összefüggésbe hozható az összes halálozási ok, de főleg a szív- és érrendszeri megbetegedések által kiváltottak kockázatának csökkenésével – de csak a fekete kávé fogyasztása esetén.
Kiderült ugyanis, hogy ez az összefüggés abszolút nem figyelhető meg, ha valaki sok cukorral, vagy tejjel/tejszínnel fogyasztja az italt.
„A kávé jótékony hatásai a bioaktív vegyületekből eredhetnek, de az eredmények arra engednek következtetni, hogy a hozzáadott cukor és telített zsír csökkentheti ezeket az előnyöket” – mondja Fang Fang Csang, a The Journal of Nutrition című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.
A megfigyelésen alapuló vizsgálatban a National Health and Nutrition Examination Survey felmérés adataira támaszkodtak, így összesen 46 000 felnőtt adatait elemezték. Valamennyien 20 év felettiek voltak. Az adatok rögzítése 1999 és 2018 között történt – összegez a The Independent.
Az eredmények alapján napi egy csésze kávé fogyasztása 16 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot jelent, míg két-három csészénél további egy százalékkal javult ez az érték. Az ennél több kávé fogyasztása ugyanakkor már nem járt további jótékony hatásokkal, sőt, a szív- és érrendszeri halálozás, valamint a kávé hatása közötti kapcsolat három csésze felett már csökkenni kezdett.
A kutatók kiemelik: eddig csak kevés tanulmány vette górcső alá, hogy a kávéhoz adott dolgok hogyan befolyásolják a halálozás és a kávé közötti kapcsolatot. Úgy tűnik azonban, hogy a kevesebb néha több, és jobb elhagyni a cukrot és a tejet-tejszínt.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.