Igaz, hogy tovább él, aki kávézik? Csak akkor, ha figyel ezekre, különben semmit nem ér az egész
Hagyja a cukrot és a tejszínt, mondják a tudósok: a sima, fekete kávé segíthet, hogy tovább legyen egészséges.
Hagyja a cukrot és a tejszínt, mondják a tudósok: a sima, fekete kávé segíthet, hogy tovább legyen egészséges.
Portugál kutatók félszáz tanulmányt fésültek át, és a kutatási eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás együtt jár a halálozási kockázat csökkenésével, megvédheti a szervezetet az életkorral összefüggő betegségektől, és kimutatható mértékben növeli a várható élettartamot.
Ha csak az élénkítő hatása miatt fogyaszt kávét, most van egy újabb jó hír – kiderült ugyanis, hogy a napot beindító italnak jelentős pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul tényleg akkor a leginkább, ha reggel fogyasztja.
A kávéról már korábban is kiderült, hogy – megfelelő mennyiségben – jó hatással lehet az egészségre, túl az élénkítő hatásán. Most pedig arra is fény derült, hogy a hosszabb, egészségesebb élethez is hozzájárulhat.
Mintha csak egy vihar zajlana a bögrében, olyan a látványa, ha a feketekávéhoz tejet öntenek. Dán kutatók arra voltak kíváncsiak, mi történik ilyenkor a tejfehérjék és a koffein eredeti szerkezetével, hogyan befolyásolják egymást, az ízélményt, illetve a keverék táplálkozási tulajdonságait.
Szinte mindegy, mikor issza meg az első kávéját, melynek hatása egyénenként változó lehet – ezt hangsúlyozzák a szakemberek arra a feltevésre, hogy ébredés után érdemes várni akár két órát is az első kávéval. De azért néhány dolgot nem árt figyelembe venni.
Még az is a génjeinkbe van kódolva, hogy mennyi kávéra vágyunk egy nap – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatából.
Ha szokott kávézni, akkor az akár napi 8 órányi ülés káros hatásai sem érintik – mutat rá egy friss tanulmány.
A kávéfogyasztásnak több ismert jótékony hatása van amellett, hogy élénkít. Kutatók most annak jártak utána, hogy a kávéfogyasztás segíthet-e ezt megelőzni, vagy legalábbis lassítani az életkorral járó súlygyarapodást. Az eredmény azoknak igazán érdekes, akik tejjel isszák a kávéjukat.
Portugál kutatók szerint a kávéfogyasztásnak tulajdonított éberség nem is annyira a koffein érdeme, mint inkább a kávénak tulajdonított placebo hatásé.
Összességében biztonságos a kávéfogyasztás egy új tanulmány szerint, ugyanakkor érdemes lehet a szükségleteinkhez igazítani a kávézást – például egy extra energialöketnek jó lehet, de álmatlanság esetén jobb kerülni.
Egy rövid ideig élénkítő hatása van a koffeinnek, azonban utólag kamatostul megfizetnek a kávéfogyasztók ezért a kis extra energiáért.
Kanadai kutatók szerint a kapszulás kávék fogyasztása nem olyan környezetszennyező dolog, mint ahogyan a közvélekedés tartja. Sőt, van alternatíva, amelynél a kapszulás kávé sokkal jobb és környezetbarátabb választás is lehet.
A klímaváltozásra rendkívül érzékeny kávéültetvényeket magasan fekvő területekre kellene költöztetni, ez azonban újabb erdőirtásokat hozhat magával.
A magyarok egyre több kávét fogyasztanak, és úgy tűnik, a kávézáshoz egyre komolyabb gépeket vesznek igénybe otthon.
A kávénak sokféle pozitív hatása lehet, és ugyanezt erősítik meg ausztrál kutatók is egy új tanulmányban. Állítólag még a koffeinmentes változat is képes jót tenni a szervezetnek.
Egy frissen megjelent kutatási eredmény szerint a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet hosszabb életet élni.
A brit férfi koffeintartalmú italport kevert magának, de lényegesen többet, mint amennyit meg lehetett volna inni.
Csaknem félmillióan vettek részt abban a tanulmányban, amelyben a Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közösen vizsgálta a kávé hatását a kardiovaszkuláris egészségre.
Több mint 360 ezer, az Egyesült Királyságban élő idős felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták 11 éven át a kutatók, hogy kiderüljön, a tea- és/vagy kávéfogyasztás hosszú távon milyen hatással lehet az egészségre.