Lehetett-e újabb pilóta-öngyilkosság az Air India júniusi tragédiája?
Nemcsak a gépeket kell karbantartani, hanem a pilóták lelkét is.
Lehet, hogy mentes a kalóriáktól, de a problémáktól biztosan nem: életveszélyes dolgot derítettek ki a kutatók az eritritről.
Ha úgy gondolja, jót tesz az egészségével, ha cukros helyett eritrittel édesített ételeket és italokat fogyaszt, a tudománynak van egy rossz híre: Coloradói Egyetem boulderi tagintézményének kutatói feltárták az édesítőszer árnyoldalát.
A friss tanulmányukban ugyanis arról írnak a szakemberek, hogy az eritrit aggasztó hatással van az agyi erekre, így végső soron növeli a stroke kialakulásának kockázatát is. „A vizsgálatunk újabb bizonyítékokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, melyekről az az általános vélekedés, hogy biztonságosak, valójában nem mentesek a negatív egészségügyi következményektől” – húzza alá Christopher DeSouza, a Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent publikáció vezető szerzője.
Mint az Earth.com kiemeli, az eritrit egy cukoralkohol, ami természetesen jelen van néhány gyümölcsben, de általában kukorica- vagy búzakeményítőből állítják elő ipari környezetben. Ízre eléggé hasonlít a cukorhoz, ám majdnem nulla a kalóriatartalma, és a vércukorszintet sem emeli, így népszerűnek számít a cukorbetegek és a keto-diétázók körében is.
Más cukoralkoholokkal ellentétben az eritrit jellemzően kevesebb emésztési problémát vált ki, mivel a szervezet a zömét felszívja, mielőtt még a vastagbélbe jutna. S bár lehet, hogy kalóriamentes, nem problémamentes több vizsgálat szerint sem – nem a mostani az első tanulmány, ami összefüggésbe hozza a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, például a szívrohammal és a stroke-kal.
A vizsgálatok során a szakemberek egyenesen az agyi ereket bélelő sejtekig mentek, melyek a véráram szabályozásában, a gyulladások kordában tartásában, valamint a rögösödés megelőzésében töltenek be rendkívül fontos szerepet.
A sejteket három órán át tették ki eritritnek – annyinak, mint amennyi egy cukormentes üdítőben is megtalálható. És már ez is észrevehető elváltozásokat okozott: a sejtek „stresszesek” lettek, és ellepték őket a reaktív oxigénszármazékok (ROS). Utóbbiak fehérje-, DNS- és sejtmembrán-károsító instabil molekulák. Ezekre válaszul felerősödött az antioxidáns-védekezés, ám ez nem bizonyult elegendőnek.
A rövid eritritkitettség megváltoztatta a sejtek nitrogén-oxid-termelését is, mely molekula egyébként az erek ellazulását hivatott segíteni. Ennek hiánya feszesebbé teszi az ereket, és rossz hatással van az agyi vérellátásra, és akkor a kutatók még egy sor egyéb aggasztó megállapítást is tettek – mindegyik komoly veszélyt jelent az egészségre.
Mindent összevetve, az erek szűkülni kezdenek, miközben a vérrögök lebomlásának képessége is romlik a szervezetben, így megnő a stroke kockázata. Sőt, egyenesen az agyvérzés tankönyvi példájához vezet, annyi okból növeli ezt a kockázatot.
A tanulmány ugyanakkor – a sajátosságaiból fakadóan – nem tudja felmérni a hosszú távú hatásokat, ennek ellenére aggasztóak a megállapításai. Főleg annak tükrében, hogy amennyiben valaki napi rendszerességgel fogyaszt ilyen üdítőket vagy ételeket, akkor minden nap érik ilyen hatások az ereit.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy az emberek figyeljenek oda jobban az ilyen édesítőszerek fogyasztására.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
(Cikkünk nyitóképe illusztráció.)
Nemcsak a gépeket kell karbantartani, hanem a pilóták lelkét is.
A háború mellett harc folyik az élelmiszerért, és repedezik a klánok és a Hamász hallgatólagos paktuma.
Vihart kavart a Kneecap fellépése a Sziget Fesztiválon, a kormány után több mint 150 művész is azt követelte, hogy mondják le a koncertet.
Az influenszernek bíróság elé kellett állnia, de hozzászólása még a bírót is megnevettette.