Lehet, hogy mégsem jobb az édesítőszeres ételekhez-italokhoz nyúlni a cukros változatok helyett: a szukralóz nevű mesterséges édesítőszer ugyanis – mely Splenda néven van forgalomban – egy új tanulmány szerint képes lehet kárt tenni a sejtjeinkben lévő DNS-ben is. Ez pedig azért is problémás, mert a DNS tárolja azt a genetikai kódot, ami a test növekedését és működését szabályozza, tehát a DNS károsodása komoly következményekkel járhat. Pedig a szukralóz a rágók mellett a diétás üdítőkben is megtalálható, tehát gyakori cukoralternatíva.
A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban publikált tanulmány szerint a szukralóz-6-acetát – mely jelen vizsgálat fókuszában volt – genotoxikus anyag, ez jelenti azt, hogy káros a DNS-re.
Ez az acetát, ami egy kémiai vegyület, akkor keletkezik, amikor a szukralózt az ember lenyeli. Rossz hír, hogy ez a szukralóz-6-acetát már azelőtt jelen lehet az üdítőkben, hogy elfogyasztanánk őket – a gyomorban csak még több képződik belőle.
A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.
Pedig kifejezetten alacsony az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság küszöbértéke az ilyen genotoxikus anyagok esetében, napi 0,15 mikrogramm. Ezt a határt ugyanakkor napi egy szukralózos üdítő is átlépheti.
Hogy tisztábban lássák, milyen hatással van az emberre a szukralóz és a szukralóz-6-acetát, a kutatók egy sor laboratóriumi vizsgálatot végeztek vérsejteken, valamint a bélfal szövetein, hogy lássák, milyen reakciókat adnak ezek az édesítőkre.
Az eredmények pedig egyértelműek, egyebek mellett DNS-károsodást, sőt a rákhoz kapcsolható gének megnyilvánulását (expresszióját) is felfedezték, de a károsodott a bélfal is. Ez utóbbi, ha szivárogni kezd, azt is eredményezheti, hogy a részben megemésztett élelmiszer, valamint a toxinok a véráramba is beszivároghatnak – összegez a Science Alert.
Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.
A kutatók a megállapításaikra hivatkozva most arra figyelmeztetnek, hogy az embereknek abba kéne hagyniuk a szukralóz, valamint az azt tartalmazó termékek fogyasztását. Emellett felvetik azt is, hogy felülvizsgálják a szer hatósági jóváhagyását.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.