szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos diétás üdítőben és más élelmiszerben megtalálható, most azonban úgy tűnik, hogy veszélyes lehet az egészségünkre – akár DNS-szinten is – a szukralóz, állapította meg egy új tanulmány.

Lehet, hogy mégsem jobb az édesítőszeres ételekhez-italokhoz nyúlni a cukros változatok helyett: a szukralóz nevű mesterséges édesítőszer ugyanis – mely Splenda néven van forgalomban – egy új tanulmány szerint képes lehet kárt tenni a sejtjeinkben lévő DNS-ben is. Ez pedig azért is problémás, mert a DNS tárolja azt a genetikai kódot, ami a test növekedését és működését szabályozza, tehát a DNS károsodása komoly következményekkel járhat. Pedig a szukralóz a rágók mellett a diétás üdítőkben is megtalálható, tehát gyakori cukoralternatíva.

A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban publikált tanulmány szerint a szukralóz-6-acetát – mely jelen vizsgálat fókuszában volt – genotoxikus anyag, ez jelenti azt, hogy káros a DNS-re.

Ez az acetát, ami egy kémiai vegyület, akkor keletkezik, amikor a szukralózt az ember lenyeli. Rossz hír, hogy ez a szukralóz-6-acetát már azelőtt jelen lehet az üdítőkben, hogy elfogyasztanánk őket – a gyomorban csak még több képződik belőle.

Új kutatás állítja: a mesterséges édesítőszerek növelik a rák kialakulásának kockázatát

A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.

Pedig kifejezetten alacsony az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság küszöbértéke az ilyen genotoxikus anyagok esetében, napi 0,15 mikrogramm. Ezt a határt ugyanakkor napi egy szukralózos üdítő is átlépheti.

Hogy tisztábban lássák, milyen hatással van az emberre a szukralóz és a szukralóz-6-acetát, a kutatók egy sor laboratóriumi vizsgálatot végeztek vérsejteken, valamint a bélfal szövetein, hogy lássák, milyen reakciókat adnak ezek az édesítőkre.

Az eredmények pedig egyértelműek, egyebek mellett DNS-károsodást, sőt a rákhoz kapcsolható gének megnyilvánulását (expresszióját) is felfedezték, de a károsodott a bélfal is. Ez utóbbi, ha szivárogni kezd, azt is eredményezheti, hogy a részben megemésztett élelmiszer, valamint a toxinok a véráramba is beszivároghatnak – összegez a Science Alert.

Súlyos figyelmeztetés: akkor most mi a helyzet a cukorral és mi az édesítőszerekkel? Ki melyiket egye, ne egye?

Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.

A kutatók a megállapításaikra hivatkozva most arra figyelmeztetnek, hogy az embereknek abba kéne hagyniuk a szukralóz, valamint az azt tartalmazó termékek fogyasztását. Emellett felvetik azt is, hogy felülvizsgálják a szer hatósági jóváhagyását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!