szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 13 ezer új céget alapítottak 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedés az előző évihez képest, de közben közel 25 ezren húzták le a rolót.

Még mindig jelentősen több cég szűnik meg, mint amennyit alapítanak, így elmondható, hogy a cégek körében tovább folytatódik az a tisztulási folyamat, amely már évek óta tart. Az alakuló cégek számának emelkedése viszont új jelenség– derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

„2016 első hat hónapjában 13 315 új céget alapítottak Magyarországon, ami némi javulást mutat az elmúlt évekhez, és a 2014 óta tartó stagnáláshoz képest, de még mindig elmarad az utóbbi évek rekordjának számító 2011-2012 féléves alapítási számaitól” – mondja Pertics Richárd, a statisztikát közzétevő Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A hitelezés és a gazdasági kilátások kedvező alakulása, a fogyasztói bizalom enyhe erősödése, valamint a jogalkotók konszolidációs törekvései a vállalkozói kedv mintegy 7,6 százalékos bővülését eredményezték az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. „Az új társaságok alapításában tapasztalható növekedés technikai és gazdasági hatások eredőjének tudható be. A kormány intézkedései (a piacra lépés feltételeinek szigorítása, a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körének kiterjesztése, kötelező feltőkésítés) hatására a magyar gazdaság némileg fehéredik, ám a vállalkozói bizalom helyre állásáról, illetve gazdasági fellendülésről még nem igazán beszélhetünk” - hívja fel a figyelmet Pertics Richárd.

Ugyanakkor még mindig magas – az elmúlt évhez hasonlóan közel kétszerese – a törlések száma az alapítások számához viszonyítva. 2016 januárja és júniusa között 24 601 vállalkozás szűnt meg jórészt a cégbíróságok tisztogató munkájának köszönhetően. Az utolsó félév statisztikájának cégmegszűnési adatait vizsgálva e téren is látszik némi pozitív változás; a 2015 első féléves adatokhoz képest közel 6 százalékkal kevesebb céget törölt a cégbíróság.

Nagy a baj: ennyi cég sohase szűnt meg egy hónapban, mint most

Rekodot döntött a megszűnő cégek száma az Opten adatbázisa szerint áprilisban. Egy hónap alatt ugyanis 5327 vállalkozás szűnt meg Magyarországon.

Vélhetően a 2016-os évben nem dől meg a 2015-ben felállított cégtörlési rekord; a következő nagyobb cégmegszűnési hullám 2017-re várható, amikor lejár a kft-k törzstőkéjének 3 millió forintra emelésének moratóriuma.

Ezek a pozitívnak mondható apró javulások azonban nem változtatnak azon a 2014 óta tartó trenden, hogy az új cégek alapításának száma jóval a cégmegszűnések száma alatt marad. „A korábbi években a hazai cégstruktúra tele volt érdemi gazdasági indok nélkül működő cégekkel, és még elég messze vagyunk az egészséges cégstruktúrától” – állapítja meg Pertics Richárd.

Drasztikusan csökken az újonnan alapított cégek száma

Több mint 20 százalékkal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában, amiből azt következik, hogy egyre kevesebben gondolják, hogy vállalkozással stabil jövedelmet tudnak elérni.

A rendben működő (eljárás alatt nem álló) vállalkozások száma 2015 közepéig meghaladta az 500 ezret, ezt a határt a múlt év második felében törte át lefele irányban, és azóta is folyamatosan csökken, ma már csak alulról súrolja. „Még korai trendszerű változásról beszélni, azonban a cégtörlések számának visszaesése a cégvilág tisztulásának folyamata, és annak konszolidációja irányába mutat” – mondja az igazgató. A céginformációs vezető szerint az alvó vállalkozások ellen indított, és kényszertörléshez vezető eljárások lezárása, valamint az eladósodott cégekkel szemben a beszállítók és más hitelezők által indított felszámolási eljárások számában tapasztalható nagyjából 20 százalékos visszaesés a törlések számának további csökkenését fogja eredményezni.

„A nem életképes vagy jogi kiskapukkal visszaélők kiszűrése mellett a kötelező feltőkésítés is valószínűleg tovább rostálja a gazdasági társaságokat, így várhatóan kevesebb, ám remélhetőleg jobb likviditású és aktívabb cég várja a hazai gazdaság fellendülését”.

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia