szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európa legnagyobb jövőfesztiváljaként emlegetett eseményen előad az ökológiai lábnyom nélkül élő férfi, vagy az emberiség étrendjébe bogarakat vizionáló cég is.

Megmenthetjük-e a bolygót, ha rovarokat eszünk, vagy ha nullára redukáljuk ökológiai lábnyomunkat? Ezekre a kérdésekre is keresik a választ az idei Brain Bar Budapest most bejelentett előadói:

Árvai Péter: A Prezi társalapítója és igazgatója. A cég vezetése alatt nyerte el elsőkörös befektetését a TED-től, majd a Szilícium-völgy legismertebb kockázati tőkebefektető cégeitől, az Accel Partnerstől és a Sunstone Capitaltól. Az Európai Bizottság 2014-ben neki ítélte az Év Internetes Vállalkozója díjat.

Megan Miller: Vállalkozó és digitális stratéga. Cége, a Bitty Foods azon a korszakalkotó ötleten alapszik, mely szerint a jövőben a rovarok jelenthetik a legfenntarthatóbb proteinforrást az emberek számára. 2014-ben a Bitty Foods felkerült az Entrepreneur Magazine "A világ 100 legzseniálisabb vállalkozása” listájára.

Egyen csokiba mártott szöcskét! Vagy skorpiós nyalókát

Egy magyar cég arra vállalkozott, hogy az ízeltlábúakat becsempéssze az emberek konyhájába - egyenesen a tányérjukba. Nálunk még brahiból vásárolnak ilyen nyalánkságot, de külföldön igazi ínyencségnek számít a mogyoróolajon pirított szöcske vagy az óriáshangya püspökfalatja. Rovarfarmok nyílnak Amerikában, amelyek erre szakosodott éttermeket látnak el bőséges alapanyaggal. Adunk egy receptet is, milyen finomság készíthető csótányból.

Sir Roger Scruton: Több mint 40 könyv, köztük "A konzervativizmus jelentése", "A nemzetek szükségességéről" és a "Zöld Filozófia: Hogyan gondolkodjunk felelősen a bolygónkról" szerzője. 2016-ban lovaggá ütötték a filozófia, a tanítás és a közoktatás terén végzett szolgálataiért.

Boyd Cohen: Okosvárosokkal és fenntartható fejlődéssel foglalkozó stratéga. Boyd stratégiai és üzleti tervezésből szerzett PhD-t, társszerzője a Climate Capitalism: Capitalism in the Age of Climate Change című könyvnek.

Tim Spector: The Diet Myth című nemzetközi sikerkönyvében leleplezi az egészséges életmódhoz fűződő legelterjedtebb mítoszokat. A londoni Kings College professzora, a nagynevű Fellowship of the Academy of Medical Sciences tagja.

©

Mona Chalabi: Adatújságíró és illusztrátor New Yorkból. A Guardian szerkesztője és a New York Times publicistája. Különleges ábráit és adatait rendszeresen használja az ENSZ és olyan médiumok, mint a National Geographic, a VICE és a BBC. Dolgozott a Bank of Englandnél, a Transparency Internationalnél és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnél.

Travis Rieder: Bioetikus, a klímaváltozás és a gyermekvállalás kapcsolatának kutatója. Fő témája, hogy milyen dilemmákat vet fel a gyermekvállalás a túlnépesedés és a klímaváltozás korában.

No Impact Man: Colin Beavan, azaz "No Impact Man" híres kísérlete során úgy élt le egy évet családjával, hogy nem hagytak maguk után ökológiai lábnyomot: nem termeltek szemetet, nem fogyasztottak feldolgozott élelmiszert, nem használtak szén-dioxidot kibocsátó közlekedési eszközöket és papírt sem.

Pesten járt az ember, akinek nincs lábnyoma

„Miért kéne fenntarthatóvá tenni a fejlődést? Inkább azon érdemes gondolkodni, hogy milyen irányú a fejlődés. Elképzelhető, hogy nem is érdemes fenntartani" - kezdte keddi előadását a Közép-európai Egyetemen Colin Beavan, energetikai mérnök, publicista, aki 2007-ben azzal szerzett ismertséget, hogy a családjával megpróbált New York belvárosában egy évig úgy élni, hogy a környezetterhelésük a legminimálisabb legyen.

A Brain Bar Budapest 2017-es előadóinak listája ezzel tizennyolc fősre bővült, de a szervezők további harminc kiemelkedő személyiséget ígérnek. A rendezvényt idén június 1-3. között rendezik a belvárosi Erzsébet téren.

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában