szerző:
hvg.hu

Negyedszázados múltra tekint vissza a nyomtatott HVG. Megkezdtük a 25 évvel ezelőtt megjelent számok tallózását. Az 1979. december 15-ei szám címlapsztorija a magyar játékipar gondjait vette szemügyre.

Magyar játékgyártás- Labdázás egy iparággal

(...) A magyar játékipar elmaradottságának okára a választ talán a hagyományok hiányánál lehetne kezdeni, majd a krónikus főhatóság hiánnyal s az évtizedeken át mesterségesen alacsony játékárakat diktáló árpolitikával lehetne folytatni. A hazai játékkereskedelemre mind a mai napig a hiánykereskedelem a jellemző. (...)A játéküzletek polcai feltehetően ez év karácsonyára is kiürülnek, mégis az a paradox helyzet állt elő, hogy a játékgyártók a megrendelések csökkenéséről panaszkodnak.

Az OPEC újabb árkonferenciája- Nincs megállás

Senki sem tudja megmondani, miképpen volt egyáltalán lehetséges, hogy az év eleje óta csaknem 70 százalékkal megdrágult az olaj. (…) Mekkora lesz hát az olaj ára? A legvalószínűbb, hogy a jelenlegi árskálát feljebb csúsztatják, s a szaúdi olaj, vagyis az OPEC alapára valahol a 22-24 dollár körül fog mozogni. (…) Az OPEC legbefolyásosabb tagjainak nem érdeke, hogy káoszba taszítsák a nyugati országokat, amelyek mind magasabb áron vásárolják meg az olajt, s amelyek gazdaságaiban milliárdjaik fekszenek..(…) Minden jel arra mutat, hogy egyszerűen a félelem hajtja fel a k

őolajárakat. Amíg a kitermelők monopolhelyzetben vannak, nincs az az ár, amelyet a vásárlók meg ne fizetnének, ha a téli fűtésről vagy az ipar számára nélkülözhetetlen energiáról van szó.

Szovjet energiagazdálkodás - Ú j címszó a kisszótárban

A szovjet sajtóban megjelenő cikkek a szokottnál is határozottabban szólítják fel a vállalatokat és a lakosságot a megfontolt energiafogyasztásra. Ebben talán a múlt tél keserű emlékeinek és a hideg idő korai visszatértének is része van. A korábbi évek bőségtudata és az alacsony árak nem ösztönöznek a takarékosságra - mutatnak rá a keményhangú írások.(…) „A szén és a kőolaj közismert hiánya szigorú energia- és fűtőanyag-takarékosságot tesz szükségessé. Most, a tél beálltával különösen időszerű, hogy minden kollektíva megvizsgálja, mennyire takarékosan bánik velük.” A Pravda vezércikkében jelentek meg ezek a mondatok a minap (…) A Szovjetunióban jelenleg egy kilowatt áramért 4 kopejkát, a havi gázhasználatért személyenként. 16 kopejkát, egy liter szuperbenzinért 20 kopejkát kell fizetnie a lakosságnak, vagyis olyan elenyésző összeget, amely aligha késztet takarékosságra.

Kínai árrendezés - Luxus a hús

Alig egy hónapja a Kínai Népköztársaságban átfogó árrendezés volt, olyasmi, amitől a kínaiak az elmúlt negyed évszázadban elszoktak, sőt hiányát utóbb - mint a „Miért nincs Kínában infláció?” című könyvecske mutatta - szinte nemzeti büszkeséggel emlegették. (…) Az egy főre jutó átlagos paraszti jövedelem 1978-ban nem haladta még az évi 73,1 jüant (= 731 forint), a városlakóké - munkásoké és alkalmazottaké - ugyanakkor elérte az évi 480-at (= 4800 forint)! (…) A novemberi intézkedés-sorozat mérföldkőnek tekinthető abban a szerkezet-átalakító folyamatban, amely nyolc hónappal korábban, a mezőgazdasági felvásárlási árak emelésével indult meg. Ezután is változatlan áron, és persze fejadagokban, kapja a kínai hivatalnok, munkás, mérnök, orvos, tudós, művész, tanár a rizst, a lisztét, az étolajat, a pamutruházatot, s nem változtak az alapvető szolgáltatások árai sem.

Harmincegy forint

Huzatos” ország vagyunk, a történelem szele sok értékes műemlékünket sodorta el. A megmaradt építészeti, ipari, mezőgazdasági, közlekedési műemlékeken kívül azonban van egy olyan műemlékfajtánk is, amely alighanem egyedülálló a világon: a napidíj-műemlék. Összegével fennen hirdeti a forint egykori vásárlóerejét. Idősebb kollégák még ma is lelkesülten emlékeznek vissza rá, mekkora bevásárlásokat végezhetett a család hajdanán a napidíj-megtakarításból egy öt-hat napos, zsíros kiküldetés után. (…) Ám még ma is négy-öt személynek ad munkát az elszámolási űrlap pontos kitöltése; ellenőrzése, könyvelése, az összeg kiutalása. Vizsla szemekkel ügyelnek: nem akar-e a kiküldött mindössze 11 és fél órás kiküldetés után teljes 31 forintot bezsebelni, amennyi csak 12 órát meghaladó kiküldetés után jár. S egy másodosztályú szállodában töltött éjszaka után kötelezően elfogyasztott - minimum 30 forintba kerülő - reggeli címén fillérre levonják a napidíj 20 százalékát, írd és mondd, hat-húszat.

Válaszol egy multi igazgatója - „Az árak terén is elkelne a nagyobb rugalmasság

HVG: Ön Párizsból, többek között, szocialista országokkal folytatott kereskedelmet irányítja. Milyen tapasztalatokat szerzett?

Michel Kemény: Őszinte legyek? Kétségtelen, hogy időnként a szokásosnál lassabban sikerül egy-egy üzleti megállapodást tető alá hozni, hosszas előkészületekre, széles körű egyeztetésre van szükség. Az árak terén is elkelne a nagyobb rugalmasság. Amikor termékeinket értékesíteni akarjuk, partnereink gyakran ragaszkódnak a régi, elavult árkalkulációhoz, s ezért nem egyszer meghiúsul az üzlet, pedig a világban manapság szinte percenként váltóznak az árak.

HVG: Milyennek ítéli meg a magyar külkereskedők munkáját?

M.K. : Az utóbbi években határozottan javult a fellépésük. (…) De az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy jó néhányan akadnak, akiknek felkészültsége, enyhén szólva, hiányosnak nevezhető, és itt nemcsak a nyelvismeretekre vagy a tárgyi tudásra célzok. Franciaországban azt szoktuk mondani ezekre az emberekre, hogy még azt sem tanácsos megkérdezni tőlük, hány óra van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!