Tetszett a cikk?

"Kedvenc filmem a Csillagok háborúja, rengetegszer láttam, már mindenkinek az idegeire megyek vele" - mond valami atipikusan nőit, amit azzal billent helyre, hogy "utálom a horrort, félek a pókoktól, békáktól, de leginkább a fogorvostól".

"A karcagi általánosban kezdtem az angolt, majd jött az orosz, a német, a spanyol, a francia és a norvég. Könnyen tanulok, és világéletemben szorgalmas kislány voltam" - kezdi a rá jellemző, sok mindent elsöprő lendülettel a szocialisták 30 esztendős képviselő-amazonja. A miheztartás végett mindehhez még azt is hozzáteszi: "Konok kun lány vagyok, aki soha, még a legreménytelenebb helyzetekben sem adja fel." De már az ősök sem.

"Anyukám kint lakott még a tanyán, mégis érettségiig jutott", mi több, mára a karcagi rendőrkapitányság főelőadóságáig. "Lobbanékony természetemet viszont apukámtól örököltem", aki állattenyésztési ágazatvezető. A röppálya a szolnoki érettségi után a pesti közgázon, ott is mindjárt a nemzetközi kapcsolatok szakán folytatódik, amibe beleférnek még a spanyol közgazdasági szaknyelvtanári ismeretek is. A mozgalmi élet viszont már nem: "baráti körömmel akartam kitombolni az ifjúságomat".

Az 1997-ben szerzett diploma után tanársegédként helyben marad, egyben beiratkozik a nemzetközi kapcsolatok doktori iskolájába, ám még ezt sem tartja elégnek, 2003-ban az ELTE jogi karán is begyűjt egy diplomát. Közben 2000-től új helyen, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen oktat. Ekkor viszont már beengedi életébe a politikát is. 1999 óta MSZP-tag, megy is fel, mint a buborék: a Fiatal Baloldal tömörülés egyik alapítója, majd az országos elnökség tagja. 2002-ben aztán listán röppen a parlamentbe, ahol eddig főként a fellépéséig férfiasnak gondolt honvédelmi kérdésekben leckézteti ellenfeleit.

A különleges tempójú, egyelőre hajadon élet része még "több mint öt éve egy igazi gentleman" is, akinek a karcagi szülői ház és a fővárosi lakás között ingázó, dinamikus politikusnővel kell tartania a lépést.

                                                  ___ . ____

- Felvágott nyelve, szavakészsége a szocialisták új, offenzív stílusára hajaz. Kíváncsiak lennénk, működik-e mindez befelé is? Lereagálta-e például egyes kollégái nyilatkozatait, amikor azok az állampolgársági népszavazás ügyében eltértek a párt irányelveitől?

- Szerintem szabad véleményeket ütköztetni, megengedett a vitatkozás az elnökséggel, a frakcióvezetéssel és az elnökségi tagokkal. A kibeszélést viszont nem szeretem, a véleménykülönbségnek nem lehet fóruma a sajtó. Elvégre a családi vitát is otthon szoktuk elintézni, s nem rohanunk át vele a szomszédasszonyhoz.

- Már aki... Egyébként az úgymond otthoni vitákban is oly temperamentumos, mint amilyennek az ellenféllel folytatott tusakodásokban megismertük?

- Aki ismer, pontosan tudja, hogy Vadai Ági ilyen. Ráadásul Vízöntő vagyok, produkálom ennek a csillagjegynek minden tipikus jegyét. Például a hevességet. De azt is mondják, hogy az igazi Vízöntő a zseni és az őrült keveréke. Amihez csak annyit tennék hozzá, hogy apukám szerint bennem néha az őrült van többségben.

- Mi nem ismerhetjük ennyire. De érdekelne például, hogy miképpen talált olyan témákra, mint a nemzetközi terrorizmus vagy a honvédelem? Az egész úgy indult, hogy már kislányként együtt rúgta a labdát a fiúkkal, s együtt játszottak indiánosdit?

- Ez erősen prefeudális hímsoviniszta gondolkodás. Mert miközben szívesen játszottam indiánosdit, sőt "kovbojost" is, nekem is volt babám, a legkisebbet máig őrzöm. Egy ideig orvos is akartam lenni, szegény baba tele van tűszúrásokkal, még meg is műtöttem...

- Ám ez még mindig nem magyarázza meg, hogy hosszú politikai önmegtartóztatás után, 25 évesen, miért épp a szocialistákhoz igazolt?

- Fontos volt az otthoni példa. Szüleim például párttagok voltak a rendszerváltozás előtt, apu még munkásőr is. Amire gyerekként úgy emlékszem, hogy amikor vasárnaponként szolgálatban volt, mindig kétszer ebédeltem. Én vittem ugyanis neki az ebédet, ő meg ott aludt. Anyukám pedig a pártbizottságon dolgozott, még az első titkár forgószékébe is beleülhettem. De ebbe az irányba vitt a mások iránti szolidaritás érzése is.

- Szóval akkor most az egész család benne van a pártban?

- Karcagon épp elég, hogy ugyanaz a vezetéknevünk. Az ugyanis fideszes város. És nekik nagy próbatétel, hogy szocialista képviselő lettem. Szüleim sokat költöttek az iskoláztatásomra, és most semmi mást nem szeretnének, csak hogy sikeres legyek.

- Mi már most is annak látjuk. De mi lenne, amit ön mondana sikernek?

- Nem tudok nagyobb kihívást, mint hogy a 15 éve fideszes Karcagból szocialista vezetésű települést csináljak. 2002-ben minden idők legtöbb szavazatával veszítettem: több mint 12 ezren voksoltak rám. Ellenfelemnek 55 százaléka volt, nekem 45, pedig úgy hitték, már az első fordulóban kisöpörnek. Nem jött be.

- Bár jelezte, hogy a magánszféra tabu, azért szeretnénk tudni, hogy a nagy politikai nyomás mellett nincs-e otthonról is állandó sürgetés, hogy hol van legalább egy unoka?

- Azt szoktam mondani anyukámnak, hogy "édesanyám, megvárom, amíg nyugdíjba mész". Ők ismernek a legjobban, így tudják, hogy amit kifundálok, azt véghez is viszem.

- És tudhatjuk, ki az a titkolt férfiember, aki e kifundálásban társa lesz?

- Bár vannak, akik tudják, hogy kiről van szó, a neve e helyen mégis maradjon titokban. Nem hiszem ugyanis, hogy azért kellene ismerni őt, mert én vagyok a barátnője. Szeretem, mert vigyáz rám, aki egy kicsit szeleburdi vagyok. Fogja a kezem a zebrán, folyton kapok tőle virágot, én pedig, ha jut rá időm, kényeztetem. Például főzök neki.

- Ez szép, most már csak az izgatna bennünket, hogy öt éve tartó kapcsolatukban - házasságügyben - ki élt inkább az egykori MSZMP-tagság elkerülését célzó kifogással, "még nem vagyok elég érett rá"?

- Jó poén. Az esküvő minden leány életében a tökéletes pillanat. Hogy is mondjam? Ez a férfi nem fölött aratott győzelmünk napja. Szoktunk persze beszélgetni róla, hogy milyen legyen. De egy idő után mindig lekerül a napirendről.

- Politikusi imázsa nyilván ma még aktuálisabb. Tudatos, hogy - külsőleg - olyan Liptai Claudiásra veszi a figurát?

- Alkatban talán valóban hasonlítunk egymásra. De én biztosan nem viselném el, hogy Havas Henrik sértő megjegyzéseket mondjon rám. Én visszadumáltam volna, hogy még egyszer eszébe ne jusson ilyesmi.

- Visszabeszélésre ott van önnek a politika is, amiben akár még sokra is viheti: végzettsége alapján lehet külügyminiszter, honvédelmi miniszter vagy akár a titkosszolgálatok minisztere is. Mai fejjel melyiket érezné leginkább testhezállónak?

- Számomra a honvédelem a legnagyobb kihívás. Elvégre a hadseregben nincs egyetlen női vezető sem, de még a parlament honvédelmi bizottságában is én vagyok az egyetlen hölgy...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!