"Kedvenc filmem a Csillagok háborúja, rengetegszer láttam, már mindenkinek az idegeire megyek vele" - mond valami atipikusan nőit, amit azzal billent helyre, hogy "utálom a horrort, félek a pókoktól, békáktól, de leginkább a fogorvostól".

"A karcagi általánosban kezdtem az angolt, majd jött az orosz, a német, a spanyol, a francia és a norvég. Könnyen tanulok, és világéletemben szorgalmas kislány voltam" - kezdi a rá jellemző, sok mindent elsöprő lendülettel a szocialisták 30 esztendős képviselő-amazonja. A miheztartás végett mindehhez még azt is hozzáteszi: "Konok kun lány vagyok, aki soha, még a legreménytelenebb helyzetekben sem adja fel." De már az ősök sem.

"Anyukám kint lakott még a tanyán, mégis érettségiig jutott", mi több, mára a karcagi rendőrkapitányság főelőadóságáig. "Lobbanékony természetemet viszont apukámtól örököltem", aki állattenyésztési ágazatvezető. A röppálya a szolnoki érettségi után a pesti közgázon, ott is mindjárt a nemzetközi kapcsolatok szakán folytatódik, amibe beleférnek még a spanyol közgazdasági szaknyelvtanári ismeretek is. A mozgalmi élet viszont már nem: "baráti körömmel akartam kitombolni az ifjúságomat".

Az 1997-ben szerzett diploma után tanársegédként helyben marad, egyben beiratkozik a nemzetközi kapcsolatok doktori iskolájába, ám még ezt sem tartja elégnek, 2003-ban az ELTE jogi karán is begyűjt egy diplomát. Közben 2000-től új helyen, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen oktat. Ekkor viszont már beengedi életébe a politikát is. 1999 óta MSZP-tag, megy is fel, mint a buborék: a Fiatal Baloldal tömörülés egyik alapítója, majd az országos elnökség tagja. 2002-ben aztán listán röppen a parlamentbe, ahol eddig főként a fellépéséig férfiasnak gondolt honvédelmi kérdésekben leckézteti ellenfeleit.

A különleges tempójú, egyelőre hajadon élet része még "több mint öt éve egy igazi gentleman" is, akinek a karcagi szülői ház és a fővárosi lakás között ingázó, dinamikus politikusnővel kell tartania a lépést.

                                                  ___ . ____

- Felvágott nyelve, szavakészsége a szocialisták új, offenzív stílusára hajaz. Kíváncsiak lennénk, működik-e mindez befelé is? Lereagálta-e például egyes kollégái nyilatkozatait, amikor azok az állampolgársági népszavazás ügyében eltértek a párt irányelveitől?

- Szerintem szabad véleményeket ütköztetni, megengedett a vitatkozás az elnökséggel, a frakcióvezetéssel és az elnökségi tagokkal. A kibeszélést viszont nem szeretem, a véleménykülönbségnek nem lehet fóruma a sajtó. Elvégre a családi vitát is otthon szoktuk elintézni, s nem rohanunk át vele a szomszédasszonyhoz.

- Már aki... Egyébként az úgymond otthoni vitákban is oly temperamentumos, mint amilyennek az ellenféllel folytatott tusakodásokban megismertük?

- Aki ismer, pontosan tudja, hogy Vadai Ági ilyen. Ráadásul Vízöntő vagyok, produkálom ennek a csillagjegynek minden tipikus jegyét. Például a hevességet. De azt is mondják, hogy az igazi Vízöntő a zseni és az őrült keveréke. Amihez csak annyit tennék hozzá, hogy apukám szerint bennem néha az őrült van többségben.

- Mi nem ismerhetjük ennyire. De érdekelne például, hogy miképpen talált olyan témákra, mint a nemzetközi terrorizmus vagy a honvédelem? Az egész úgy indult, hogy már kislányként együtt rúgta a labdát a fiúkkal, s együtt játszottak indiánosdit?

- Ez erősen prefeudális hímsoviniszta gondolkodás. Mert miközben szívesen játszottam indiánosdit, sőt "kovbojost" is, nekem is volt babám, a legkisebbet máig őrzöm. Egy ideig orvos is akartam lenni, szegény baba tele van tűszúrásokkal, még meg is műtöttem...

- Ám ez még mindig nem magyarázza meg, hogy hosszú politikai önmegtartóztatás után, 25 évesen, miért épp a szocialistákhoz igazolt?

- Fontos volt az otthoni példa. Szüleim például párttagok voltak a rendszerváltozás előtt, apu még munkásőr is. Amire gyerekként úgy emlékszem, hogy amikor vasárnaponként szolgálatban volt, mindig kétszer ebédeltem. Én vittem ugyanis neki az ebédet, ő meg ott aludt. Anyukám pedig a pártbizottságon dolgozott, még az első titkár forgószékébe is beleülhettem. De ebbe az irányba vitt a mások iránti szolidaritás érzése is.

- Szóval akkor most az egész család benne van a pártban?

- Karcagon épp elég, hogy ugyanaz a vezetéknevünk. Az ugyanis fideszes város. És nekik nagy próbatétel, hogy szocialista képviselő lettem. Szüleim sokat költöttek az iskoláztatásomra, és most semmi mást nem szeretnének, csak hogy sikeres legyek.

- Mi már most is annak látjuk. De mi lenne, amit ön mondana sikernek?

- Nem tudok nagyobb kihívást, mint hogy a 15 éve fideszes Karcagból szocialista vezetésű települést csináljak. 2002-ben minden idők legtöbb szavazatával veszítettem: több mint 12 ezren voksoltak rám. Ellenfelemnek 55 százaléka volt, nekem 45, pedig úgy hitték, már az első fordulóban kisöpörnek. Nem jött be.

- Bár jelezte, hogy a magánszféra tabu, azért szeretnénk tudni, hogy a nagy politikai nyomás mellett nincs-e otthonról is állandó sürgetés, hogy hol van legalább egy unoka?

- Azt szoktam mondani anyukámnak, hogy "édesanyám, megvárom, amíg nyugdíjba mész". Ők ismernek a legjobban, így tudják, hogy amit kifundálok, azt véghez is viszem.

- És tudhatjuk, ki az a titkolt férfiember, aki e kifundálásban társa lesz?

- Bár vannak, akik tudják, hogy kiről van szó, a neve e helyen mégis maradjon titokban. Nem hiszem ugyanis, hogy azért kellene ismerni őt, mert én vagyok a barátnője. Szeretem, mert vigyáz rám, aki egy kicsit szeleburdi vagyok. Fogja a kezem a zebrán, folyton kapok tőle virágot, én pedig, ha jut rá időm, kényeztetem. Például főzök neki.

- Ez szép, most már csak az izgatna bennünket, hogy öt éve tartó kapcsolatukban - házasságügyben - ki élt inkább az egykori MSZMP-tagság elkerülését célzó kifogással, "még nem vagyok elég érett rá"?

- Jó poén. Az esküvő minden leány életében a tökéletes pillanat. Hogy is mondjam? Ez a férfi nem fölött aratott győzelmünk napja. Szoktunk persze beszélgetni róla, hogy milyen legyen. De egy idő után mindig lekerül a napirendről.

- Politikusi imázsa nyilván ma még aktuálisabb. Tudatos, hogy - külsőleg - olyan Liptai Claudiásra veszi a figurát?

- Alkatban talán valóban hasonlítunk egymásra. De én biztosan nem viselném el, hogy Havas Henrik sértő megjegyzéseket mondjon rám. Én visszadumáltam volna, hogy még egyszer eszébe ne jusson ilyesmi.

- Visszabeszélésre ott van önnek a politika is, amiben akár még sokra is viheti: végzettsége alapján lehet külügyminiszter, honvédelmi miniszter vagy akár a titkosszolgálatok minisztere is. Mai fejjel melyiket érezné leginkább testhezállónak?

- Számomra a honvédelem a legnagyobb kihívás. Elvégre a hadseregben nincs egyetlen női vezető sem, de még a parlament honvédelmi bizottságában is én vagyok az egyetlen hölgy...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
"Sajnáljuk"- a Brexit lett a brit légitársaság veszte

"Sajnáljuk"- a Brexit lett a brit légitársaság veszte

Didergés és nagy hatótáv vagy komfortos utazás: a villanyautósoknak választaniuk kell

Didergés és nagy hatótáv vagy komfortos utazás: a villanyautósoknak választaniuk kell

Hihetetlen helyről kerültek elő műanyagból származó adalékanyagok

Hihetetlen helyről kerültek elő műanyagból származó adalékanyagok

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Európának kéne megmentenie az Iránnal kötött nukleáris megállapodást?

Európának kéne megmentenie az Iránnal kötött nukleáris megállapodást?

Nem tetszik a keszthelyieknek, hogy beépítené a Balaton-partot Tiborcz és Mészáros

Nem tetszik a keszthelyieknek, hogy beépítené a Balaton-partot Tiborcz és Mészáros