Tetszett a cikk?

Furcsa világ volt 25 éve, amikor a Neues Deutschland még azt fájlalta, hogy nem a munkaerő kevés, hanem a munkahely sok, amikor a lengyel gazdaságvezetés felháborodott azon, hogy a mértéktelen belső kereslet elszipkázza az árut az export elől. Idehaza a beatzenészeket irigylik 15 ezer forintos havi pénzük miatt, és autóért, lakásért áll sorba a magyar polgár, évekig.

Lakásépítés, lakásgazdálkodás – Kulcskérdés

Az 1990-ig tartó második 15 éves lakásprogram a mennyiségi lakáshiány megszüntetését tűzte ki célul. Kérdéses: reális-e ez, ha a saját lakásra igényt tartók száma nem fogy? 1990-ig mintegy 1,2 millió lakás építése a terv, 1960 és 75 között 1 milliónál több lakás épült, még sincs elég. Tavaly január 1-én a hivatalosan nyilvántartott lakásigénylők száma meghaladta a 396 ezret. A 184 ezer fővárosi igénylő csaknem 10 százaléka 11-16 éve várakozik lakásra.

A lakások állagának romlása nemcsak a vidékre, hanem Budapestre is jellemző, alapvetően a karbantartás elhanyagolása miatt. Budapesten 1978-ban 1,9 milliárd forint lakbért fizetett a több mint 400 ezer tanácsi lakás bérlője, a karbantartási és üzemeltetési költségek viszont csaknem 4 milliárd forintot tettek ki. A lakók családi jövedelmének megközelítőleg a harmadát vitte el a lakbér, 1976-ban még kevesebb, mint 10 százalékát.

A fővárosi lakásigénylők csaknem háromnegyedének családjában az egy főre jutó havi átlagkereset nem haladja meg a 2200 forintot. Egy 53 négyzetméteres lakás építése 1976-ban 380 ezer forintba került, 1980-ban várhatóan 409 ezerért épül meg. Lakásépítéssel nemcsak megszüntetni lehet a lakáshiányt, hanem folyamatosan újra is lehet termelni. A tényleges igényekhez mérten kicsik, szűkek az épülő állami lakások. 

Magasabb gépkocsi előleg - Rövidül a kocsisor

Jó két hónap telt el azóta, hogy a személygépkocsi megrendelőknek a vételár korábbi 20 százalékos előlegét 50 százalékra kell kiegészíteniük, vagy az igénylésről lemondaniuk. Tavaly januárban a Merkurnál 530 ezer autóigénylés volt. Most 330 ezren várnak sorukra.

Idén nagyjából 110-120 ezer kocsi érkezik a szocialista országokból; 14 ezer Wartburg, 22 ezer Trabant, 46-48 ezer Lada, Moszkvics és Zaporozsec, 6 ezer Polski Fiat 126-os, 2-3 ezer Dacia és 10 ezer Skoda. A legkeresettebb a Trabant, a Wartburg, a kis Polski, valamint a Lada 1200-as. Korábban a szabad piacon eladott 1-2 éves használt kocsik ára gyakran magasabb volt, mint az újaké. Úgy tűnik, ez megszűnt.

Vállalati jövedelemszabályozás – Az államnak, ami az államé

A pénznek mégiscsak van szaga-vélte eddig sok vállalati vezető, amikor, bármely ésszerű lett volna, a részesedési alapból nem pénzelhetett fejlesztést, és fordítva. Ezután viszont a vállalatok saját belátásuk szerint oszthatják szét jövedelmüket, és a túlzások elé az adózás igyekszik korlátot állítani.

Magyar Rock üzlet – Füstbe ment forintok

Amióta a show-business váltotta fel az amatőrmozgalmat Magyarországon, legalábbis forintmilliomosoknak tartják a nevesebb zenészeket és énekeseket. A zenészek viszont nem győzik panaszolni erkölcsi és anyagi kiszolgáltatottságukat. A szakma egyik öregének számító Szörényi Levente utalt rá egyik nyilatkozatában: "érdemes elgondolkozni, mit veszített volna a világ, ha Duke Ellington, Ella Fitzgerald, vagy a Beatles telefonálgatással, szerződéskötésekkel, előszobázással, adminisztratív munkával töltötte volna a zenélésre, komponálásra, szellemi felfrissülésre szükséges időt."

A magyar zenészmilliomosokról szóló mendemondák csak félig igazak. A befolyó jövedelmek jó részét megeszi a rezsi. A zenészek zsebbe kerülő havi jövedelme, átlag 8-15 ezer forint,  persze még így is inkább a focistákéhoz, mint az átlagpolgáréhoz közelít. Vagyonuk hangszerekben, felszerelésben, vagyis a termelőeszközökben fekszik. Egy-egy menő együttes évente 15-20 millió forint nyereséget is hozhat az intézményeknek, vállalatoknak, miközben a fenntartási, menedzselési költségeket, a kockázatot a zenekarok maguk vállalják.

A magyar popüzlet évek óta saját tartalékaiból, sőt, újabban egy nemzedék nosztalgiáiból él. Hogy meddig, az attól is függ, hogy e kultúrpolitikailag sommásan értéktelennek nevezett műfaj meddig játszhatja még a takarmányozás nélkül is tejet adó mesebeli tehén szerepét.

Összeállította: Hirschler Richárd

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirschler Richárd Vélemény

25 éve írta a HVG (amikor 5 forint volt egy korsó sör)

1980 januárban a szovjetek megtámadták Afganisztánt, ami azután 22.000 halottjukba került. A HVG a nyugati gazdasági retorziókkal foglalkozott. Idehaza a sör drágulása visszavetette a fogyasztást, felesleges helyettesi kinevezések és a fegyverkezési verseny éleződése borzolta a kedélyeket.

Vélemény

25 éve írta a HVG, (amikor 20 forint volt az egytálétel)

Tizenöt évvel ezelött már látszott, hogy a szocialista gazdasági modell, legyen szó lemezkiadásról vagy külföldi kiküldetésről, csak nagykeservesen működik, erről tanúskodnak a HVG 1979 karácsonyi számának cikkei is. Ebből nyújtunk most át egy kisebb csokrot.