szerző:
Hirschler Richárd

25 évvel ezelött már kezdtek húsba vágni a világpiaci árakhoz felnövő itthoni árak, művi úton próbálták a kört négyszögesíteni, versenyképessé tenni az ipart. Nem sikerült. A csehszlovák vízierőmű-álmokat ismertető interjú ódzkodott Pozsonyt Pozsonynak nevezni.

Az új árrendszer –világpiaci módra

Szinte nem is lehet megszámolni, hány termékre került új árcédula az utóbbi hónapokban. Többségükre, leginkább a világpiac szorítása nyomán, magasabb árat írtak. (…) Az iparnak csak akkor van lehetősége áremelésre, ha az alapanyagárak, vagy más költségek növekedését a külföldi vevő elismerte azzal, hogy az adott terméket megnövelt áron vásárolta meg. Ha nem, akkor a költségnövekmény az ipar vesztesége lesz. Egyetlen vállalat sem tehet szert meg nem érdemelt nyereségre, ezért a többletárbevételt mindenképpen el kell tőle vonni, és ha lehet, a vevő kártalanítására kell fordítani.

KGST országok literenkénti benzinárai, 1980 (Oktánszám Ár)

Bulgária (leva) 83: 0,70 93: 0,80 96: 1,00

Csehszlovákia (korona) 80: 6,00 90: 6,50 96: 7,50

Lengyelország (zloty) 78: 16,00 94: 18,00

Magyarország (forint) 86: 10,00 92: 11,50 98: 13,00

NDK (márka) 88: 1,50 96: 1,65

Románia (dollár) 90: 0,65 98: 0,70

Szovjetunió (rubel) 93: 0,18 97: 0,22


Teheráni benyomások – Elszállt a győzelmi mámor

A Teheránba egy év után visszatért látogató már nem talákozik a barikádokkal, meglepően bőséges az üzletek áruválasztéka. De ez csak a felszín, s aligha palástolhatja, hogy több millió a munkanélküliek száma, pang az ipar, visszaesett az olajtermelés, és a gazdasági anarchia a politikai központok közötti elkeseredett harccal párosul. Ab síita egyház hatalmas összegeket kaparintott meg, de ebből a pénzből csak időnként juttat a szegényeknek, akiknek sorsa szinte semmivel sem jobb, mint két esztendővel korábban [azaz a forradalom előtt].

Az exportfővállalkozás gondjai – Karmester zenészt keres

Nem lehet eléggé ostorozni –háborognak az exportfővállalkozók – a hazai vállalatok kusza, túlbonyolított, rugalmatlan és lassú ügyintézési metódusát, a versenytárgyalásokra való gyors válaszadás egyik fő kerékkötőjét. A magyar titkárnő arról panaszkodik, hogy a posta hamarább kézbesíti a levelet egyik vállalattól a másikig, mint amennyi idő alatt házon belül az illetékesekhez kerülnek az okmányok. Megdöbbentő, hogy az egyik vállalkozónál egy 1880-ból származó, éppen jubiláló őslelet szabványt mutogatnak, amely ha tetszik, ha nem, irányadó dokumentum még ma is. A jelenlegi ipari szabványok jelentős része nemhogy a tőkés országokéval nem egyezik, de még a KGST országokétól is eltér.(…) Alapvető gond a jól képzett szakemberek hiánya. Nincs elegendő közgazdasági ismerettel, nyelvtudással rendelkező műszaki szakember. A termelővállalatokhoz hasonlóan az exportfővállalkozók is a külpiaci információkat a külkereskedelmi vállalatoktól várják – sokszor hiába.

Egyperces interjú - Nagymama fűszerei

Szollár György, a Herbária igazgatója: Jó termés idején a kamilla és a hárs begyűjtésével egy ember – persze csak az idényben - egy nap alatt ezer forintot is kereshet. Talán ezért is van, hogy évek óta egyenletes a begyűjtés kamillavirágból, mustármagból, borsmentalevélből,bodzavirágból. (…) Az idén megkezdtük a Valeriána termesztését. Ebből a növényből a Biogal gyár különféle nyugtatókat készít. (…) A Herbária és a Medimpex osztrák cégekkel közösen vegyesvállalatot alapított Liechtensteinben a Béres cseppek értékesítésére.

Válaszol a budapesti csehszlovák kereskedelmi tanácsos – Közös vízlépcsőrendszer

Ludovit Priecel : „Országaink energetikai teljesítőképességének javításához hozzájárulnak a Dunán közösen kiépítendő vízlépcsőrendszer nyújtotta hidroenergetikai lehetőségek. A Gabcsikovó-Nagymaros vízlépcsőrendszer első objektuma a Dunakiliti-Hrusov gát lesz, amelynek felépültével Bratislava közelében 60 ezer négyzetkilométer nagyságú víztároló keletkezik, kiszélesedik a Bratislavába vezető víziút, és emelkedik az átfolyás a gabcsikovói gáton. (…) Nagymaros 1989-ben kezdi termelni a villamosenergiát, az utolsó turbinát 1990-ben kell üzembe helyezni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Boris Johnson 3D-ben vizsgáltatná a reptéri csomagokat

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Marad a jó idő

Marad a jó idő

Hogyan segíthetjük szülőként a gyerekek tudatos internetezését?

Hogyan segíthetjük szülőként a gyerekek tudatos internetezését?