szerző:
Hirschler Richárd

Az 1980-as nyár jó hírrel lepte meg a turistákat: hároméves valutakeretüket 10 százalékkal, 5000 forintra emelték. Így több, mint 200 dollárt lehetett kiváltani. A forint azonban még idehaza sem volt átváltható: volt bér-forint és volt költség-forint. A vámőrség parancsnoka kampányt hirdetett az automata sakkpartner-csempészek ellen. Volt olyan Közért, ahol a polcon sorakozó sűrített paradicsomok életkora az öt évet is meghaladta.

Interjú a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokával – Mit bír el a poggyász?

HVG: Hogyan alakul a szabálysértések száma?

Szalai János vezérőrnagy: Az elmúlt évben mintegy 43 millió utast vizsgáltunk meg, és ennek során körülbelül 17 ezer szabálysértési jegyzőkönyvet vettünk fel. Az egy jegyzőkönyvre jutó lefoglalt árúérték ma lényegesen magasabb, mint a korábbi években: míg három-négy évvel ezelőtt ez az összeg 1000-1500 forint volt, ma ennek a többszöröse.

HVG: Ha valaki figyelemmel kíséri a sajtóban közzétett, leleplezett csempészeseteket, azt gondolják, minden évnek megvan a maga sláger csempészcikke. Látható-e már az idei, első helyre törő áruféleség?

Sz. J.: Farmerokon kívül elsősorban bizonyos iparcikkeket kísérelnek meg becsempészni az utazók. A műszaki áruk, rádiók, magnetofonok, barkácsfelszerelések, fotócikkek, háztartási kisgépek ma is slágercikkek. S mindenki előtt ismert, hogy újabban – a számológép-invázió után, amely ma már letűnőben van – nagy mennyiségben próbálnak kvarcórákat becsempészni az országba. Hogy melyik cikk lesz a következő sláger? (...) A jelek arra mutatnak, hogy a szórakoztatóipari műszaki cikkek pályáznak az első helyre. Például már az automata sakkpartner is megjelent a határon.

HVG: A határ ferlé közöledő utasok bizony eléggé tartanak a vámvizsgálatoktól, még akkor is, ha semmiféle szabálysértést nincs szándékukban elkövetni.

Sz. J.: Sohasem állítottam, ma sem vallom, hogy a vámellenőrzést végző emberek sohasem tévednek. Ha valaki úgy érzi, a vámeljárás során törvénysértés történt, módjában áll a felsőbb vámhatóságokhoz fordulni. Azt azonban nem igérhetjük, hogy a tudatos szabálysértőkkel, bűncselekményt elkövetőkkel, csempészekkel elnézőek leszünk.

--------------------------------

Drágább valuta - magasabb keret

A Magyar Nemzeti Bank június 1-től módosította a konvertibilis valuták turista (nem kereskedelmi) árfolyamait. Mivel több valuta forint árfolyama emelkedett, az MNB felemelte a forintban meghatározott valutavásárlási kereteket: többek között az egyéni turistáknál

4500 forintról 5000 forintra, a látogatóként kiutazóknál 500 forintról 600 forintra. [A dollár turista árfolyama 21,47 forintról 22,55 forintra, az NSZK márkáé 11, 68 forintról 12,57 forintra „drágult”.]

------------------------------

Erdélyi Sándor: Skizofrén forint

Néhány ismerősöm nemrég nekem szögezte a kérdést: igaz-e, hogy hamarosan konvertibilis valuta lesz a forint? Azon kezdtem el gondolkodni, vajon konvertibilis-e egyáltalában a forint önmagával? Mind erősebben különül el gondolatainkban a költség-forint és a bér-forint.

Egy gazdasági vezető szívesebben fizet akár egymilliót egy idegen vállalatnak, ám az adóterhek miatt képtelen mondjuk plusz húszezret fizetni a saját embereinek. Hogy valójában az az egymillió is kereten felüli bérkifizetéssel jár valahol? Hát istenem, az nem a mi bérünk. Egy viszont biztos, az is az országé. Ha pedig a gazdaság általános helyzete nem javul, a szabályozók újra csak csavarnak egyet a szorítóprésen. Lassan már axiómává válik: a bér-forint nem konvertibilis a költség-forinttal. Ami tehát a forint szabad átválthatóságát illeti, gondnak egyelőre ez éppen elég.

-------------------------------------------

Egyperces interjú – Ó-konzervek

HVG: Említene néhány friss példát arra, hogyan szegik meg a fogyasztót védő törvényt egyes üzletekben?

Bíró József, a KERMI főosztályvezetője: A 11061-es Közértben 1975-ben gyártott sűrített paradicsomot és ugyancsak évekkel ezelött készült zellerkrémet kínáltak. A Rákóczi úti Éjjel-Nappaliként közismert Csemege Áruházban a május 30-án lejáró szigetközi csemegesajt már május 23-án penészes volt. A 8053-as élelmiszerboltban villanyóracsere miatt éjszaka nem járt a hűtőpult, emiatt az egész gyorsfagyasztott ételkészlet megromlott. Megnehezíti az élelmiszertörvény betartását a kereskedelemben, ha nem tartják tiszteletben az iparban. Gyakran olvashatatlan a gyártási idő a terméken.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A német autóipar gyengélkedése a magyar gazdaságot is magával ránthatja

A német autóipar gyengélkedése a magyar gazdaságot is magával ránthatja

A külföldi vendégek lendítették fel a turizmust szeptemberben

A külföldi vendégek lendítették fel a turizmust szeptemberben

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

Borongós napunk lesz, sokfelé esni is fog

Borongós napunk lesz, sokfelé esni is fog

A EU szankciós keretet fogadott el Törökország ellen

A EU szankciós keretet fogadott el Törökország ellen

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket