Tetszett a cikk?

,,Hallgató asszonyt szóra ne bírj, puska csövébe ne nézz" - figyelmeztet a talán éppen a reformáció idejéből való, régi bölcsesség arra, hogy bonyolult, ráadásul nagy veszélyeket hordozó rendszerekbe nem ajánlatos csak úgy, ötletszerűen belepiszkálni.

Különösen vonatkozik ez a társadalom közös szervezetét, az államot éltető javakkal ellátó rendszer, az adózás szabályaira. Az egyéni és társadalmi tapasztalat az ilyen esetekre mindig is a radikális megoldásokat igazolta, és bár jogvédő és egyéb szervezetek gyakran felemelték szavukat a terápia során, az eredmény megannyiszor önmagáért beszélt.

Az adózásban kialakult és nyilvánvalóan sürgős beavatkozást igénylő helyzetet próbálom elemezni, ha már a kormányunk is, úgy látszik, komolyan ez irányba fordítja figyelmét. A múlt héten közzétett adóváltoztatási tervezet részleteiben nem elmerülve azt azért tisztázzuk: valódi reform dolga az alapvető szabályok megváltoztatása volna, éspedig a fundamentális bajok elhárítására. Mik is ezek? Tömegek bújnak ki a közterhek viselése alól, miközben az "azt a lovat ütik, amelyik húz" elvének széles körű állami alkalmazása miatt az adózást elkerülni nem tudók elviselhetetlennek érzik a rájuk nehezedő adóprést. Ezért egyre nagyobb számban igyekeznek az előbbi csoportba átkerülni, és ehhez mind rafináltabb trükköket eszelnek ki. Az ellenőrzés nem bír a nyilvánvalóan tömeges adólázadással, mialatt az állam bevételei egyre elégtelenebbek.

Mindezen csakis és kizárólag gyökeres változtatás segíthet, éspedig úgy, hogy - akár a sokat emlegetett szlovák példán is okulva - az adók számát, nagyságát, szabályainak bonyolultságát radikálisan csökkentve az emberek nagy csoportjait lehetne visszaterelni a biztonságot ígérő törvényes közteherviselés mezejére a mégiscsak kietlen, veszélyes, buktatókkal teli adóvadorzás világából. Sokkal alacsonyabb adókulcsok a magasabb összbevétel érdekében - ennyi a recept. Eddig az adószedők nem engedtek a présen, a jó nép meg elcsalt mindent. Ez az össznépi játékká változott általános bizalmatlanság akadályozta a dűlőre jutást.

A javasolt radikális terápia biztos hatású, ki van próbálva, helypocsékolás volna a már sokat idézett, akár hazai példák sorolása is. Csakhogy - és itt lehet a bökkenő - a változtatások mértékét pontosan el kell ám találni, a nyilvánvalóan veszélyes döntésekért pedig vállalni kell a felelősséget! Az előbbihez kétségtelenül nagyon komoly szakértelem, az utóbbihoz pedig jókora bátorság kell, mely tulajdonságok, tudtommal, az illetékes posztokon alapvető elvárások volnának. Ha tévednék, akkor a helyzetet az a mondás jellemzi velősen, ámde pontosan, amely a tehetetlen férfi és a hideg nő szerelméhez hasonlítja az országbéli vezetők és vezetettjeik viszonyát. Tudják: aki fönt van, az nem tud, aki lent, az nem akar.

MICHNAI ATTILA

(A szerző adószakértő)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!