,,Hallgató asszonyt szóra ne bírj, puska csövébe ne nézz" - figyelmeztet a talán éppen a reformáció idejéből való, régi bölcsesség arra, hogy bonyolult, ráadásul nagy veszélyeket hordozó rendszerekbe nem ajánlatos csak úgy, ötletszerűen belepiszkálni.

Különösen vonatkozik ez a társadalom közös szervezetét, az államot éltető javakkal ellátó rendszer, az adózás szabályaira. Az egyéni és társadalmi tapasztalat az ilyen esetekre mindig is a radikális megoldásokat igazolta, és bár jogvédő és egyéb szervezetek gyakran felemelték szavukat a terápia során, az eredmény megannyiszor önmagáért beszélt.

Az adózásban kialakult és nyilvánvalóan sürgős beavatkozást igénylő helyzetet próbálom elemezni, ha már a kormányunk is, úgy látszik, komolyan ez irányba fordítja figyelmét. A múlt héten közzétett adóváltoztatási tervezet részleteiben nem elmerülve azt azért tisztázzuk: valódi reform dolga az alapvető szabályok megváltoztatása volna, éspedig a fundamentális bajok elhárítására. Mik is ezek? Tömegek bújnak ki a közterhek viselése alól, miközben az "azt a lovat ütik, amelyik húz" elvének széles körű állami alkalmazása miatt az adózást elkerülni nem tudók elviselhetetlennek érzik a rájuk nehezedő adóprést. Ezért egyre nagyobb számban igyekeznek az előbbi csoportba átkerülni, és ehhez mind rafináltabb trükköket eszelnek ki. Az ellenőrzés nem bír a nyilvánvalóan tömeges adólázadással, mialatt az állam bevételei egyre elégtelenebbek.

Mindezen csakis és kizárólag gyökeres változtatás segíthet, éspedig úgy, hogy - akár a sokat emlegetett szlovák példán is okulva - az adók számát, nagyságát, szabályainak bonyolultságát radikálisan csökkentve az emberek nagy csoportjait lehetne visszaterelni a biztonságot ígérő törvényes közteherviselés mezejére a mégiscsak kietlen, veszélyes, buktatókkal teli adóvadorzás világából. Sokkal alacsonyabb adókulcsok a magasabb összbevétel érdekében - ennyi a recept. Eddig az adószedők nem engedtek a présen, a jó nép meg elcsalt mindent. Ez az össznépi játékká változott általános bizalmatlanság akadályozta a dűlőre jutást.

A javasolt radikális terápia biztos hatású, ki van próbálva, helypocsékolás volna a már sokat idézett, akár hazai példák sorolása is. Csakhogy - és itt lehet a bökkenő - a változtatások mértékét pontosan el kell ám találni, a nyilvánvalóan veszélyes döntésekért pedig vállalni kell a felelősséget! Az előbbihez kétségtelenül nagyon komoly szakértelem, az utóbbihoz pedig jókora bátorság kell, mely tulajdonságok, tudtommal, az illetékes posztokon alapvető elvárások volnának. Ha tévednék, akkor a helyzetet az a mondás jellemzi velősen, ámde pontosan, amely a tehetetlen férfi és a hideg nő szerelméhez hasonlítja az országbéli vezetők és vezetettjeik viszonyát. Tudják: aki fönt van, az nem tud, aki lent, az nem akar.

MICHNAI ATTILA

(A szerző adószakértő)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat